Boost din sundhed denne sommer: En guide til at balancere Pitta i dig

Som dagene bliver længere og luften varmere, ser vi alle frem til at bringe noget frisk sommerenergi ind i vores liv. Når sommeren begynder at tage over, byder vi i følge Ayurveda velkommen til Pitta-årstiden. Pitta er en af de tre Ayurvediske doshaer (biologiske energier), der styrer sommer årstiden mm.

Sommerens varme er behagelig, når vi er sunde og i balance, men med denne årstid kommer også potentialet for Pitta-ubalance. Hvis vi har en Pitta-konstitution eller ikke lever en livsstil, der er tilpasset årstidsskiftet, risikerer vi, at vores Pitta løber løbsk, hvilket kan føre til en mindre behagelig sommeroplevelse. Men ved støtte fra Ayurvedaen har vi muligheden for at holde vores sind og krop i balance året rundt.


Pitta-egenskaber

Pitta styres af elementerne ild og vand og er ansvarlig for kroppens stofskifte og fordøjelse. Pitta spiller også en vigtig rolle i at opretholde kroppens varme og temperatur. Alle doshaer i Ayurveda har forskellige gunas eller kvaliteter, der er unikke for den specifikke dosha. Pitta’s kvaliteter er, at de er varme, fugtige, lette, skarpe og mobile. Når vi er i en årstid eller engagerer os i aktiviteter, livsstilsvalg og fødevarer, der har de samme kvaliteter, stiger disse i vores system og kan føre til ubalance. Når vi forstår tegnene på ubalanceret Pitta, kan vi justere og tilpasse vores livsstilsvalg, aktiviter og mad for derved at skabe mere harmoni og balance i kroppen.


Tegn på ubalance i Pitta

Ubalanceret Pitta skyldes for meget varme i kroppen, hvilket kan ophobes meget lettere om sommeren. Nogle symptomer på Pitta-ubalance kan inkludere sure opstød, rød hud eller rosacea, løs afføring, kraftig menstruationsflow, inflammation, overdreven vrede eller irritation og brændende øjne. Disse symptomer kan gøre det udfordrende at nyde solskinnet, men heldigvis kan du finde lindring nemt og naturligt med den rette viden og livsstilsændringer.


Sådan balancerer du Pitta

I Ayurveda balanceres doshaerne ved at implementere flere af de modsatte kvaliteter af den specifikke dosha i dine daglige valg. Dette kan inkludere bevægelse, livsstil, mad, urter og krydderier. Prioritering af kølige, tunge, langsomme, tørre, stabiliserende kvaliteter kan hjælpe med at balancere overskydende Pitta og efterlade dig rolig, kølig og balanceret.


Livsstil

Pitta er en meget maskulin og aktiv dosha. De med en Pitta-konstitution har en tendens til at foretrække højintensive og hurtige træningsformer. For at balancere Pitta, sørg for at prioritere langsomme, kølende øvelser, hvor du fokusere din opmærksomhed. Langsom yoga, pilates og lange gåture er gode til at balancere overskydende Pitta.

En anden god måde at balancere Pitta på er at skabe plads i din kalender. Prøv at tage mindre på dig og efterlad mere tid til hvile og afslapning. Doventid kan føles svært for en Pitta-domineret personlighed, men det er vigtigt for at holde sind og krop sund og balancerede. Meditation og kølende vejrtrækningsøvelser som Sheetali og Nadi Shodhana er også fremragende måder at berolige overskydende Pitta.


Mad

Mad spiller en stor rolle i at holde doshaerne i balance. Den mad, vi spiser, har forskellige kvaliteter, der påvirker vores kroppe på forskellige måder. Om sommeren er det vigtigt, at vi fokuserer på at spise mad, der er kølende og tørrende for at balancere de varme og lette kvaliteter af Pitta. Nogle Pitta-balancerende fødevarer inkluderer søde frugter, melon, koriander, mynte, agurk, kokosnød, selleri, asparges, kål, squash og grønkål. Nogle fødevarer, der bør minimeres, inkluderer sure frugter, chili, tomatsovs, alkohol, løg og hvidløg.


Urter

Hvis ændringer i din livsstil og den mad, du spiser, ikke helt gør tricket, er urter en fremragende måde at genoprette balance i kroppen og berolige overskydende Pitta. Denne sommer er nogle urter, du kan inkorporere i din dagligdag, koriander, mynte, fennikel og amalaki. Disse urter kan indtages som te eller tages som et dagligt supplement for at holde Pitta i balance.


Pitta-beroligende måltider

At lære at lave lækre Pitta-beroligende måltider kan gøre din sommer meget mere behagelig. Her er nogle lette måltidsidéer, der smager fantastisk og vil støtte dig i at holde dig tilpas hele sommeren:


Konklusion

Ved at følge disse Ayurvediske råd kan du balancere din Pitta og nyde en mere harmonisk sommer. Husk, at det vigtigste er at lytte til din krop og justere dine vaner for at opretholde din balance. Med disse tips kan du nyde sommerens unikke gaver og holde din krop og sind i harmoni hele sæsonen.


Vil du uddannes i Ayurveda?

På uddannelsen til Ayurvedisk Sundheds- og Livsstilsvejleder lærer du at forstå, hvad der gør dig selv og andre sunde, så du kan forebygge sygdom og hjælpe med at balancere krop og sind, når der er ubalance. Vi starter med at arbejde med din sundhed og balance, og sidenhen kan der bygges ovenpå, hvis du vil specialiseres i at hjælpe andre.

Som noget nyt, får du nu også et dybdegående, Ayurvedisk forløb med 4 konsultationer og behandlingsplan, og uddannelsen er bygget op gennem fysiske livedage (for dem der tager uddannelsen med fysisk fremmøde) og individuelle master teacher samtaler (for dem, der tager uddannelsen 100% online). Disse hjælper dig med at integrere din viden i praksis.

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag dosha-test og opskrifter til din type

da_DKDansk