Hvordan bygger vi bro mellem den holistiske og den konventionelle, medicinske verden?

Mange af de læger, sygeplejersker og andet sundhedsfagligt personale, vi taler med, er frustrerede i deres arbejde, fordi de mangler redskaber til at inddrage det hele menneske i behandlingen. I dette blogindlæg deler vi sygeplejerske og forsker Camilla Rossens oplevelse af at møde Ayurvedaen og tage den med i sit daglige arbejde og personlige liv. Dette hjælper os med at besvare det vigtige spørgsmål om, hvordan vi bygger bro mellem Ayurvedaen og den vestlige medicins verden.

Ayurveda er verdens ældste sundhedssystem. Det trækker det hele menneske ind, når vi arbejder med sundhed. Det er særligt forebyggelsen, vi er optagede af, når vi arbejder med Ayurveda, hvor vi i Danmarks sundhedsvæsen ofte oplever et stort fokus på symptombehandling, når sygdommen først har fået grundigt fat i vores krop og sind.

Vi mener, at den holistiske tilgang, der findes i Ayurveda, og den konventionelle og medicinske tilgang komplimenterer hinanden, og at det er godt at se på, hvad begge verdener kan bidrage med, når det kommer til menneskers sundhed.

Ayurveda kan nemt integreres i det sundhedssystem, vi allerede kender i Danmark. Og det er NAYAs mission at bringe disse verdener sammen. Det gør vi, fordi vores vision er, at flest muligt mennesker kan have det godt og trives i deres liv. Derfor er vi glade for, at så mange sygeplejersker, læger, tandplejere, folk der arbejder i psykiatrien og andre, der arbejder med mental og fysisk sundhed, tager vores uddannelse til Ayurvedisk Sundheds- og Livsstilskonsulent, så den holistiske tilgang kan bringes ud i de verdener, disse mennesker befinder sig i til daglig.


Et indblik i en sundhedsfagligs historie

Camilla Rossen er uddannet sygeplejerske. Allerede da hun blev uddannet og arbejdede i sundhedsvæsnet, mærkede hun, at det var svært at arbejde som sygeplejerske. Hun følte ikke, at hun kunne yde en helhedsorienteret pleje til de patienter, hun skulle tage vare på. Camilla forklarer:

“Der er nogle rammer i sundhedsvæsnet, der kan gøre det ret besværligt at have tid til at se patienterne i øjnene og finde ud af: ‘Hvem er du, der ligger her i sengen eller sidder på stolen? Og hvad er det, jeg kan gøre præcis for at hjælpe dig?’”

Overvejelserne gjorde, at hun gav lidt op på det og valgte at læse videre og tage en forskeruddannelse. På den måde tænkte Camilla, at hun med sin forskning ville kunne påvirke systemet indefra. I dag forsker Camilla i patienternes perspektiv på det med at være syge og at være i kontakt med sundhedsvæsnet.


Den personlige rejse

Arbejdet som forsker og det, at Camilla skulle præstere meget i arbejdet, gjorde, at Camilla fra det øjeblik, hun slog øjnene op om morgenen allerede var i gang med at planlægge sin kalender. Hun følte, hun havde for travlt med både at passe arbejde og familie. Hun havde iøvrigt en masse allergi om sommeren, og hen mod overgangsalderen begyndte hun at få migræner og spændingshovedpiner og trivedes ikke særligt godt med disse ting. Da hun møder Marias bog Lev Mere Kæmp Mindre, er der nogle ting, der falder på plads i hende. Det går op for hende, at der er noget, hun kan gøre for sig selv. Der er nogle helt konkrete tiltag, hun kan bruge for at finde og hjælpe sig selv.

“I sundhedsvæsnet er vi gode til at stille diagnoser og så sende folk ind i et forløb, hvor vi for eksempel hjælper dem med medicin. Men vi er enormt dårlige til at hjælpe folk med at hjælpe sig selv. Det har vi simpelthen ikke tid nok til, og som kultur er vi i Danmark heller ikke særlig gode til at at se på årsagen bag for eksempel hovedpine – vi tager bare en hovedpinepille, når den kommer i stedet for at finde nogle naturlige veje til at komme over den,” forklarer Camilla.


Ayurveda i Camillas arbejdsliv – og personlige liv

Camilla tog med på et retreat i NAYA og oplevede allerede dér at føle sig så afslappet, som hun nærmest ikke havde været siden barnsben. På vej hjem i bilen tænkte hun, at hun var nødt til at tage uddannelsen for at blive fastholdt i det her og lære noget mere. Hun siger:

“Hvis vi selv ændrer livsstil og får det godt – så smitter vi på den gode måde.”

Løbende med uddannelsen tog Camilla nogle konsultationer hos Kristine Swalethorp, hvor hun fik arbejdet med sin egen personlige sundhed. Det styrkede hendes uddannelsesforløb, fordi hun sideløbende med forståelsen af teorien bag Ayurveda kunne mærke på egen krop, hvordan tingene virkede. Hun forklarer:

“Noget af det, vi arbejdede meget med, var daglige rutiner, som er noget helt essentielt i Ayurveda. For mig har det givet rigtig meget balance. Jeg har tendens til at komme i en vata-ubalance, hvilket betyder, at jeg kan have mange tanker og være flyvsk. Men det at starte dagen med nogle rutiner, hvor jeg gør det samme hver morgen, gav mig en stor ro.”

Et eksempel på et ritual er, at Camilla skyller næsen med vand og øjnene med rosenvand hver morgen. Det er meget konkret i forhold til, at Camilla kan være flyvsk og have mange tanker – men hun mærkede også, at det begyndte at hjælpe på hendes allergier:

“Fra at have spist rigtig mange antihistaminer, har jeg spist 1 antihistamin i de sidste 2 år,” fortæller hun.


Hvordan bygger vi bro?

Camilla beskriver, at vi lever i en verden, hvor vores sundhedssystem er under pres. Der er for få hænder, for få midler og for mange patienter. Det, Ayurvedaen kan bidrage med, er at hjælpe mennesker til at finde ud af, hvad de kan gøre for at hjælpe sig selv. Så i stedet for, at vi altid opsøger sundhedsvæsnet, hver gang, der er en lille ting i kroppen, der ikke føles rigtigt, kan den Ayurvediske verden hjælpe med, hvad vi kan gøre for os selv. Det betyder ikke, at folk ikke skal ind i sundhedsvæsnet, hvis de har brug for det – for det skal de. Sundhedsvæsnet kan noget i forhold til behandling af sygdomme, så det er ikke et enten eller. Men det handler om, at vi skal være mange indenfor sundhedsvæsnet, der også er uddannet indenfor Ayurvedaen, så vi kan være med til at bygge bro.

“I min forskning er jeg for eksempel blevet meget mere skarp på det enkelte menneske og vores iboende evner til at hjælpe os selv. Og jeg har fokus på forebyggelse og årsagerne bag i stedet for blot at symptombehandle,” fortæller Camilla.

Se samtale mellem Maria Juhl og Camilla Rossen her. Her kan du høre uddybende om Camillas oplevelse og høre mere om Uddannelsen til Ayurvedisk Sundheds- og Livsstilskonsulent.


Tilmeld nyhedsbrev

& modtag dosha-test og opskrifter til din type

da_DKDansk