Ayurveda Opskrifter
Ayurveda lægger vægt på, at vi bruger naturlige og så vidt muligt lokale råvarer, og spiser det, der er i sæson så vidt muligt. Derudover er et af de vigtigste principper, at vi sørger for at få alle de seks smagsvarianter, der findes, i hvert måltid. Når vi får alle 6 smage, så føler vi os mætte og tilfredse, og vi får de næringsstoffer, vi skal bruge. Herunder finder du nogle af vores opskrifter til inspiration.
Spis dig sund med Ayurveda
Når det kommer til ayurvedisk madlavning, så handler det om at få som kost til at passe med sin Dosha. Her er de to vigtigste punkter, vi gerne vil dele med dig:
FØLGER NATURENS RYTME – GENERELLE GUIDELINJER! Tag et kig på vores tidligere indlæg, hvor vi uddyber, hvordan du bygger et stærkt fordøjelsessystem, som er fundamentet for god sundhed, ved at følge naturens rytme.
TILPAS DIN KOST EFTER DIN DOSHA – INDIVIDUEL TILGANG! At forstå, hvordan vi hver især er en unik kombination af de tre doshas, er en videnskab i sig selv. Det er her, Maria kommer ind og hjælper folk i personlige sessioner. Men vi vil gerne give dig et sted at starte, så du kan begynde at balancere din mest dominerende dosha gennem kosten:
Vata
Hvis du har en stærk vata-dominans, kan du føle, at du sjældent har tid til at sætte dig ned og spise, eller du kan måske ikke altid mærke din sult. For at balancere den ustabile vata-energi, er det afgørende at indtage 3-5 regelmæssige måltider om dagen. Dette vil medføre et mere konstant energiniveau og berolige din sindstilstand. Vi anbefaler at spise mad, der er varm, fugtig, olieret og tung, med en særlig vægt på sød, salt og sur smag. Prøv lækre retter som supper, gryderetter, grød, omeletter, varme grøntsager, fisk og kylling, og tilføj gerne smør, fløde eller kokosmælk. Prøv for eksempel vores fantastiske morgenmads opskrifter!
Pitta
For folk med pitta-dominans, er regelmæssige måltider også afgørende, og de har normalt en stærk sultfølelse. For at balancere pitta-energien, er tung men kølig mad anbefalet, med en fokus på sød, bitter og astringerende smag. Vi foreslår madvarer som grøntsager, urter, søde frugter, quinoa-salat, bælgfrugter, og en smule kylling eller kalkun. Prøv for eksempel vores velsmagende rødbede hummus!
Kapha
Mennesker med en kapha-dominans kan ofte springe morgenmaden over, hvis de ikke er sultne, og klare sig med to måltider om dagen. Det er faktisk sundt for kapha-typer at faste hver aften fra efter aftensmaden og indtil omkring kl. 12 den næste dag.
Skulle du alligevel have brug for lidt inden frokost, foreslår vi en kop krydret chai-te eller en energigivende smoothie (ikke for kold). Mad til kapha bør være let og varm, med fokus på bitter, krydret og astringerende smag. Kapha-typer trives bedst på en vegetarisk kost, tænk i retter fulde af friske grøntsager, urter og bælgfrugter – krydret med et skud stærke krydderier. Prøv vores spicy karrysuppe!
Vi håber, du vil finde glæde ved at eksperimentere i køkkenet med vores ayurvediske opskrifter!
Tilmeld nyhedsbrev
& modtag dosha-test og opskrifter til din type