HJEMMELAVET CHAI LATTE PÅ PLANTEMÆLK

Her er en skøn, varmende, nem chaiopskrift  Alle ingredienser i opskriften er fordøjelsesfremmende og et boost til dit immunforsvar. Du kan læse mere om, hvad de enkelte ingredienser har af godtgørende egenskaber, samt finde mange flere lækre opskrifter, i MER LIVSENERGI Universet.

Hvis du ikke har allergiske udfordringer, kan du godt bruge alm. mælk i stedet for plantemælk. Komælk er dog for mange en udfordring at fordøje.

INGREDIENSER (1 LITER KONCENTRAT) 

1 L vand 
10 cm frisk ingefær, i skiver
12-16 kardemommekapsler, knust
4 kanelstænger eller 2 spsk kanel
16 hele sorte peberkorn
16 hele nelliker
3 hele stjerneanis
1 tsk muskat
1 tsk allehånde

Valgfrit

2 tsk vanilje eller en vaniliestang
1-3 spsk kokossukker
2-5 teposer – sort eller urtete efter smag


FREMGANGSMÅDE

1. Chai koncentrat: Bring alle ingredienser i kog i en gryde. Når det koger reducerer du til medium varme, tilsætter eventuelle teposer og lader simre i 20 min. Lad det evt. trække længere tid bagefter for en kraftigere smag. Si Chai koncentrat krydderier og teposer sorteres fra.

2. Til servering til 1 pers: Varm 1 – 1,5 dl mælk (komælk eller valgfri plantemælk – evt. hjemmelavet mandelmælk) og 1 – 1,5 dl Chai koncentrat forsigtigt op i en lille gryde. Hvis det ønskes kan følgende ingredienser tilsættes: 1 tsk Ghee (Tilsæt især gerne, hvis du oplever tørhed på hud eller i krop).


Fakta om chai latte

Hvad betyder Chai?
I mange asiatiske og østeuropæiske sprog betyder ordet chai (udtalt “tjai”) simpelthen te. Men i Indien refererer chai (eller Masala Chai) til en sort te brygget med krydderier og tilsat en god mængde mælk. Traditionelt vil man i Indien ofte høre tilbuddet om en varm kop te i de kølige morgentimer.

Chai fortsætter med at være en uomgængelig del af den indiske kultur, trods kaffens popularitet. Mængden af krydderier i chai kan variere baseret på dagen eller lejligheden. Under særlige højtider og i ayurvediske centre kan ekstra kardemomme og ingefær blive tilføjet til tebrygningen.

Chai Lattes historie er dybt forankret i den gamle ayurvediske sundhedslære. De helbredende egenskaber ved chai og dens ingredienser har været anerkendt og værdsat gennem tiderne.

Hvorfor er mælk en uundværlig del af chai?
I Indien er det mere almindeligt at beskrive drikken som mælk med et strejf af te end omvendt. Ifølge Ayurveda er mælk ikke kun en drik, men et nærende mini-måltid. Samspillet mellem mælk og krydderier skaber en perfekt balance. Mælken mildner krydderiernes stærke noter, mens krydderierne tilfører mælken karakter. Resultatet er en dyb, varm og krydret smag, der varmer hele kroppen.

Forbindelsen mellem Chai og Vata
Vata dosha, som repræsenterer en fusion af æter og luft, spiller en central rolle i den indiske kultur, og giver den sit karakteristiske, lette og flydende præg. For at imødekomme Vatas naturlige egenskaber kræver det nærende og forfriskende elementer som dem i mælk og chai. Vores travle vestlige tilværelse bærer også præg af Vata. Derfor finder mange trøst i en kop chai, selv hvis de ikke altid er bevidste om denne trang.

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag dosha-test og opskrifter til din type

en_GBEnglish (UK)