Pollenallergi – Ayurvediske principper for at balancere i pollensæsonen

Pollenallergi, ofte kendt som høfeber, er særligt fremtrædende om foråret, når træer, græsser og blomster frigiver pollenpartikler i luften for at befrugte andre planter. I Ayurvedisk terminologi falder denne type allergi ind under kapha dosha, som er forbundet med jord- og vandelementerne. Dette betyder, at symptomer på en kapha-ubalance såsom overproduktion af slim, tilstoppelse af næsen, træthed og sinushovedpine ofte kan forekomme her.

Når kapha dosha er i ubalance, kan kroppens evne til at håndtere den ekstra belastning fra allergener som pollen være nedsat, hvilket fører til forværring af symptomer.

I denne artikel kan du se nogle specifikke værktøjer og strategier for håndtering af pollenallergi fra et Ayurvedisk perspektiv.


Symptomer på pollenallergi

Symptomer på pollenallergi kan være mange og forskellige, men de mest kendte kan være:

 • Tilstoppede luftveje og bihuler
 • Overproduktion af slim, hvilket fører til vedvarende hoste
 • Vandige, kløende øjne
 • Hyppigt nysen og irritation i halsen
 • Følelse af træghed og tyngde

Ifølge Ayurvedaen kan vi gøre en masse forebyggende som at foretage en Ayurvedisk udrensning forinden pollensæsonen begynder, samt gerne undervejs ligeledes (gå til vores gratis udrensning her). Forståelsen af disse symptomer inden for Ayurveda peger på specifikke tilpasninger i kost og livsstil, der kan hjælpe med at genoprette, balance og reducere ubehaget forbundet med pollenallergi.


Ayurvediske Strategier til håndtering af Pollenallergi

1. Undgå allergenet: Det lyder enkelt, men ved at undgå direkte kontakt med allergenet – her pollen – kan man give kroppen en nødvendig pause og reducere immunsystemets overreaktion. Det er dog ikke muligt for de fleste at rejse væk i hele pollensæsonen, men en ferie i denne periode til et andet sted vil ligeledes kunne give en pause til immunforsvaret og derved berolige systemet.

2. Fokuser og styrk din fordøjelse: En stærk fordøjelse (agni) kan modvirke allergier ved at forbedre kroppens evne til at fjerne affaldsstoffer og holde immunsystemet stærkt og sundt. Dette omfatter at spise en kost, der understøtter din primære dosha, og undgå fødevarer, der forværrer dosha-ubalancer (tag dosha-test her).

3. Kostændringer:

 • For at modvirke kapha-ubalancer er det vigtigt at reducere indtaget af tunge, kolde og fedtholdige fødevarer, som kan forværre slimproduktionen.
 • Øg indtaget af varme, krydrede og lette fødevarer, der hjælper med at nedbryde slim og stimulere kroppens naturlige renselsesprocesser. Ingefær, peber, chili og andre varmende krydderier kan være særligt gode i denne periode.
 • Undgå mælkeprodukter og for meget sødt, hvilket traditionelt ses som kapha-forøgende og kan fremme slimdannelse.

4. Udfør regelmæssigt en Ayurvedisk udrensning: En Ayurvedisk udrensning kan hjælpe med at nulstille fordøjelsessystemet og forbedre kroppens naturlige modstandskraft. Disse kan variere fra enkle til mere længerevarende udrensninger. (Gå til vores gratis udrensning).

5. Livsstilsændringer:

 • Fysisk aktivitet: Let til moderat motion kan øge kroppens varme og cirkulation, hvilket hjælper med at reducere kaphas stagnation. Lette former for motion som gåture eller yoga anbefales. Yoga og åndedrætsøvelser (pranayama), særligt teknikker der fremmer åndedrættet og åbner brystet, kan være særligt gavnlige.
 • Sørg for at holde dig varm og tør, da kapha øges med koldt og fugtigt vejr.

6. Ayurvediske behandlinger, som du kan udføre derhjemme:

 • Neti pot: Regelmæssig skylning af næsen med saltvand kan fjerne og rense næsepassagerne for pollen og slim, der sidder fast i næsen.
 • Nasya: Daglig indføring af nasyaolie (kan findes på nettet) eller sesamolie i næseborene kan hjælpe med at rense, styrke og beskytte slimhinderne, hvilket reducerer følsomheden over for pollen.
 • Øjenskyl dagligt med rosenvand. Rose har en kølende, antiinflamatorisk og beroligende effekt, der giver lindring til allergiramte øjne. Kog 1-2 spsk. økologiske, tørrede roser op med 0,5 l. vand. Lad det trække i en time og si roserne fra. Det kan holde sig cirka 1 uge i stuetemperatur. Noget rosenvand fra butikkerne har alkohol i sig, derfor anbefaler vi, at du laver det selv.

7. Mental og følelsesmæssig støtte: Stresshåndtering gennem meditation, åndedrætsøvelser og mindfullness kan have en stabiliserende og beroligende effekt på immunsystemet og derved reducere intensiteten af allergiske reaktioner. Stress forværrer symptomerne, så ved at indføre en daglig praksis af meditation, åndedrætsøvelser og mindfullness, vil vi ikke alene opleve en større modstandskraft over for allergi, men ligeledes også påvirke mange andre områder af vores liv og helbred positivt.


Personer med pollenallergi kan opleve markant lindring og en forbedret livskvalitet, når disse Ayurvediske metoder integreres i dagligdagen. Det er dog vigtigt at tilpasse disse tilgange individuelt og, hvis muligt, at konsultere med en erfaren, Ayurvedisk praktiker for at sikre den optimale lindre og effekt for dig gennem en personlig behandlingsplan.

Læs, hvordan forsker og sygeplejerske Camilla Rossen gik fra at spise flere antihistaminer dagligt til kun at have tage 1 enkelt antihistamin på 2 år: Camillas historie.

Uddan dig i Ayurveda

Uddannelsen til Ayurvedisk Sundheds- og Livsstilsvejleder er for dig, der har et passioneret kald for at formidle Ayurvedaens tusinde år gamle, grundlæggende og dybdegående holistiske redskaber – og dermed gøre en positiv forskel i en verden, hvor mange i dag døjer med negative følger af en ikke holistisk livsstil. Som studerende på denne uddannelse vil du personligt opleve et gennembrud i din egen udvikling og bevidsthed, samt opnå færdigheder og selvtillid til at inspirere andre til at gå den holistiske vej.

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag dosha-test og opskrifter til din type

da_DKDansk