Forårskitchari med asparges


Kitchari er Ayurvedas mest kendte madret. Den er ifølge Ayurveda det mest komplette måltid, du kan indtage, som er godt for alle tre Dosha-typer, når du bruger krydderier og grøntsager, der passer til din konstitution og årstid.

Mungbønner og basmati ris er centrale i kitchari. De er begge er “Tridoshic”, altså for alle. Mungbønner er fantastiske – de er rige på protein, calcium, magnesium, jern, kalium, folsyre, samt vitamin C, K og B6. Derudover er de enormt fiberrige og giver ikke luft i systemet, som mange andre bønner gør.

Udover ovenstående ingredienser, så udemærker denne ret sig med, at du helt selv kan vælge hvilke krydderier og grøntsager, du vil “spice” retten op med, og dermed kan den laves i utallige afskygninger. Denne version er skræddersyet til foråret, hvor vi også udrenser.

Vil du med på dette års udrensning gratis, kan du lige nå det (også selvom andre har gennemført det. Det gode ved vores udrensning er, at du kan tilpasse den dit liv, samtidig med, at du får masser af lækker og næringsrig mad).

Tilmeld dig udrensning her (værdi 498 kr.)

Går til den lukkede Facebookgruppe


Kitchari med asparges

Ingredienser:

 • 2,5 dl basmatiris
 • 1,5 dl delte gule mungbønner eller spirrede grønne mungbønner
 • 1,5 til 2 liter vand
 • 225 g frisk asparges (eller/og squash, gulerod, fennikel)
 • 3 spsk klaret smør eller ghee
 • 1 tsk gule (eller brune) sennepsfrø
 • ½ tsk stødt spidskommen
 • ½ tsk stødt koriander
 • ½ tsk stødt gurkemeje
 • En knivspids asafoetidapulver (hing)
 • 1 dl hakket koriander (eller persille)

​​Hvis der er et krydderi, der ikke falder i din smag – så udskift det endelig med et andet.

Pynt (valgfrit):

 • Rødbeder eller søde kartofler tilberedt i ovnen
 • Revet kokos
 • Havsalt
 • Frisk citron eller lime

Rengør ris og mungbønner separat. Det gør det nemmere at se og fjerne eventuelle urenheder eller sten. Skyl dem to eller tre gange i koldt vand, indtil vandet er klart (hvis du bruger grønne mungbønner, skal disse spires først (skyl mungbønnerne 2-3 gange og læg dem i blød. Lad dem stå på køkkenbordet og sørg for, at de kan ånde lidt ved fx at prikke huller i låget på din beholder. De skal skylles 1-2 gange dagligt. Mungbønnerne spirer indenfor 3-4 dage. De skal spises, før der kommer blade på. De skal skylles igen inden spisning og koges med risene).

Tilsæt vand til en mellemstor gryde. Lad ris og mungbønner simre i ca. 20-25 minutter, mens du forbereder krydderierne og eventuelle grøntsager. Vask og forbered dine grøntsager i mindre stykker, der er tilpas store til en mundfuld.

Når din ris-mungblanding har kogt i ca. 20 minutter, opvarm så en stegepande ved medium varme og tilsæt ghee eller kokosolie. Tilsæt sennepsfrø til den varme pande (samt eventuelle andre hele krydderifrø). Efter få sekunder begynder sennepsfrøene at poppe. Tilsæt de pulverbaserede krydderier og rør rundt, indtil de begynder at frigive aroma. Tilsæt asparges eller andre grøntsager og sautér kort.

Hæld krydderierne og grøntsagerne direkte i den kogende ris- og mungbønneblanding. Kog, indtil grøntsagerne er møre. Tilsæt de friske krydderurter og gem lidt til pynt.

Server med valgfrit tilbehør, såsom ovnbagte rodfrugter eller rodfrugtchips, havsalt, koriander, kokos og et skvæt lime.

Rigtig god fornøjelse!


Uddannelse i Ayurveda

Uddannelsen til Ayurvedisk Sundheds- og Livsstilsvejleder er for dig, der har et passioneret kald for at formidle Ayurvedaens tusinde år gamle, grundlæggende og dybdegående holistiske redskaber – og dermed gøre en positiv forskel i en verden, hvor mange i dag døjer med negative følger af en ikke holistisk livsstil. Som studerende på denne uddannelse vil du personligt opleve et gennembrud i din egen udvikling og bevidsthed, samt opnå færdigheder og selvtillid til at inspirere andre til at gå den holistiske vej.

Vi starter 6. august.

Der er mulighed for at tage forløbet med fysisk fremmøde eller 100% online.

Early bird indtil 30/4 – spar 2.500 kr.

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag dosha-test og opskrifter til din type

da_DKDansk