Jeg er nødt til at komme ned i kroppen, for det er der, min visdom ligger


Enhver kan miste energien i sit arbejde, også selvom det føles som et kald. Da Mette Bak Thorleifsson fik aflyst alle sine planer under corona, åndede hun lettet op. Det arbejdsliv, hun var ved at bygge op som yogalærer, uddannet i et af Europas største ashrams, faldt fra hinanden. Gennem langsommelighed og mødet med en ny form for yoga genfandt Mette den gode forbindelse til sig selv, sin spiritualitet, sin hverdagspraksis – og sine drømme.

At tale med Mette er som at blive badet i det mest rolige, kærlige lys. Vi møder Mette i telefonen til en snak om hendes rejse tilbage til lysten til at undervise i yoga, og hele samtalen efterlader et blødt, indre velbehag.

“Når jeg underviser i yoga, er det min intention blidt at ‘ae folk’ med min stemme,” siger Mette. “Det synes jeg, er vigtigt, for helt at komme til stede og lande i kroppen. Og sådan kan vi få kontakt til os selv og det, der larmer eller lyser i os.”

Men for få år siden, da Mette ellers er kommet godt i gang med sit arbejde som yogalærer, mærker hun på trods af yogaens gavnlige effekter også en strammende fornemmelse. Som om det hele snører sig sammen i hals og bryst.


Et sted bare at være

Fra Mette er 23 år, bor hun i udlandet med sin mand. Det fører hende blandt andet til Singapore, hvor hun har sit allerførste møde med yogaen. Hun mærker, at der er noget uforklarligt ved yogaen, der kalder hende hjem. Mette fortæller: “Jeg forstod det ikke helt, men jeg kunne mærke, at det gjorde noget virkelig godt for min krop og mit sind.”

Da Mette er gravid med deres søn, flytter hun og hendes mand til Tyskland. Få år efter kommer deres datter til verden, og Mette er hjemmegående med børnene. Dette bliver en stressende tid, da Mettes mand har mange rejsedage, bedsteforældrene er langt væk, og netværket i det nye område endnu ikke er bygget op. I dag har det resulteret i, at det er svært for Mette helt at huske denne tid. Og som hjemmegående kan Mette ikke blive sygemeldt og få genskabt den balance, der er røget for en tid. Derfor søger hun en måde at hjælpe sig selv ud af stressen ved at opsøge en yogalærer, som giver hende et særligt rum til at give nervesystemet den ro, det længes efter. Her starter Mettes rejse tilbage til sig selv.

“Hos hende fik vi lov til at ligge og lande, inden vi skulle i gang. Jeg kan ikke følge med, når det går for stærkt – jeg har brug for tid og plads. Så dét sted oplevede jeg en helt særlig blødhed. En tilladelse til bare at være. I starten oplevede jeg, at jeg slet ikke kunne slappe af i afspændingen. Jeg blev meget irriteret og mærkede en indre uro, som gav mig lyst til at forlade rummet. Men min yogalærer guidede mig igennem uroen og efter noget tid kom jeg til at elske afspændingen og har haft nogle meget smukke og healende oplevelser i afspændingen hos hende efterfølgende.”


Uddannelse i et af Europas største ashrams

I 2016 starter Mette på en yogauddannelse i Bad Meinberg, Tyskland. Det er tid til at begynde at tage mere tid ud til sig selv, og yogaen kalder. Den første dag kommer hun i sidste øjeblik og kan ikke finde det lokale, hvor hun skal starte.

“Jeg løber lidt rundt om mig selv og har skuldrene helt oppe om ørerne. Jeg er spændt på og nervøs for, at uddannelsen skal starte. Dér møder jeg en yogalærer, som har en den mest rolig udstråling, og han guider mig til det rigtige lokale. I ashramet oplevede jeg en mangfoldig verden, rig på mange forskellige typer mennesker. Og jeg endte med at føle mig virkelig godt tilpas og hjemme.”

I ashramet gennemgår Mette en grundig 3-årig hatha yoga-uddannelse. Det er givende – og det er krævende. Udover at Mette skal instruere på tysk, oplever hun et element af præstation og bedømmelse, som hun først bliver opmærksom på år senere, da hun tager en anden yogauddannelse, hvor al undervisning og bedømmelse foregår mere kærligt og blidt. Uddannelsen i ashramet giver Mette en dybdegående viden om hatha yoga og yogafilosofien, opøver en disciplin, som Mette værdsætter højt i dag, og skaber en følelse af ro og sikkerhed i hende.

Efter uddannelsen starter Mette op som yogalærer, og det går godt – lige indtil corona, hvor alt lukkes ned. Her mærker Mette en lettelse, fordi hun har fået for meget i kalenderen. Samtidig har familien valgt at flytte tilbage til Danmark, og det sker midt i nedlukningen. Da Danmark begynder at åbne op igen, vender Mette tilbage til at undervise. Men den dybfølte ro og glæde udebliver.


Et præstationsfritrum, hvor du bliver set i din essens

På det tidspunkt møder Mette uddannelsen i Nordic Kundalini, og mærker et stort “ja” til alt det, hun læser om uddannelsen: Ja til mantrasang, ja til healing, ja til aromaterapi, ja til meditation. For måske første gang, lader hun sig guide helt og holdent af sin intuition. Det er kroppen, ikke hovedet, der siger ja.

“Jeg har altid været meget oppe i mit hoved og prøvet at regne det hele ud, og det er ret anstrengende. Men gennem mit arbejde med yogaen og mig selv, kommer jeg ned i kroppen, hvor visdommen og intuitionen ligger. Og dér ligger svaret til mig: Jeg skal sige ja til den uddannelse, også selvom jeg skal tage helt fra Jylland hver gang.”

På uddannelsen oplever Mette, hvordan det er at være i et rum med total plads til at være sig selv. Mette siger:

“Lila (red: skaber af uddannelsen og hovedunderviser) opfordrer os altid til at lytte til os selv. Og vi må virkelig komme præcis, som vi er, med det vi er på den pågældende dag. Det giver en enorm tryghed, at jeg kan være 100% mig selv. Der er så meget lys og kærlighed i det rum, som Lila skaber.”

For Mette er det afgørende, at hun bliver set i sin essens af Lila.

“Det er som om, Lila formår at se mig – mig. Og det gør, at jeg ikke skal præstere. Jeg kan være den langsomme, rolige. På uddannelsen formår Lila at se hver vores unikke personligheder og fremhæve lige netop det, der gør dig eller mig unik. Så sammenligning bliver unødvendig.” 

Hver gang Mette kommer hjem fra uddannelse, oplever hun en lethed og en glæde. Mette har taget flere andre kurser og forløb, og hun kender til at komme hjem med hovedpine og tunghed også. “For mig har denne uddannelse været en selvudviklingsrejse, en genopdagelse af selvkærlighed, og at der er lys og plads til os alle og at vi alle i vores sande essens er ren kærlighed og at vi hver især er unikke og verden har brug for netop disse egenskaber.”

“Måske er det okay det hele – også det mørke og svære,” siger Mette. “Men den her uddannelse er bare let og lys og har lært mig masser af måder, hvorpå jeg kan passe godt på min egen energi. Og det nyder jeg at tage med ind i mit arbejde nu, hvor jeg har sænket kravene og præstationen og fundet nogle systemer, der gør det meget lettere for mig selv. Før lagde jeg nye programmer hver uge, og det var faktisk ret opslidende. Nu laver jeg det samme program en måned ad gangen (inspireret af Lila) – men der sker altid noget forskelligt hver gang alligevel. Jeg lader mig guide på en helt anden måde nu. Og det gør, at jeg i den grad har genfundet lysten og energien til mit arbejde.”


Mette bak thorleifsson

RISSKOV. Uddannet hatha yogalærer fra et af Europas største ashrams i Bad Meinberg og Nordic Kundalini yogalærer ved Lila Cristine Lutz hos NAYA Academy. Er under Reiki-uddannelse hos Lila i NAYA CPH.

(Modelfoto)


Tag uddannelsen i Nordic Kundalini Yoga


“Med ét åndedrag,
giv da slip på al præstation,
al frygt og al fortrydelse,
som ikke behøver eksistere i dette øjeblik
– og dér kommer du
hjem”

Datoer for næste hold kommer snart

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag dosha-test og opskrifter til din type

da_DKDansk