En behandler der er i gang med at massere en klient, omringet af farverige tæpper med blade og mønstre på.

Bevar den gode energi som behandler

Mange behandlere oplever at blive udtrættede over tid. Det kan være, at kroppen gør ondt og siger fra, at lysten til at behandle ikke rigtig er der, eller at det rent energimæssigt føles overbelastende. I dette blogindlæg giver Mette Korsholm sine indsigter i, hvordan du som behandler kan bevare den gode energi, når du har klienter – og hvordan du endda kan opleve at selvhele, mens du behandler, sådan at din egen energi også fornyes i dit arbejde. Læs Mettes 5 gode råd nederst.

Mette Korsholm er en sportslig teenager med hang til alt fra tennis og håndbold til vandsport, da hendes liv ændrer sig drastisk i en ulykke. Hun er på skitur med sin idrætsefterskole, og på vej ned af en piste vælter hun, og skien sidder fast, mens hendes ene ben vrider indad. Det resulterer i et overrevet korsbånd, minisk og ledbånd. Hun hasteflyves til Danmark, hvor hun må opereres 3 gange over de næste år. Tidligere har hun en skade fra en brækket tommelfinger efter en håndboldkamp. Og på dette tidspunkt i Mettes liv ligger det ikke i kortene, at hun 25 år senere skal være ekspert i ayurvediske behandlinger og arbejde med kroppen på en blid og helende måde.

“Dengang var jeg jo en sportspige. Alle mine venner var sportsfolk, og jeg havde slet ikke forholdt mig til emner, som energi, healing eller bevidsthed,” fortæller hun.

Mette må lægge sit liv om – for hun kan ikke længere presse sin krop, som hun tidligere har kunnet. Og hun forstår, at hun må lære, hvordan hun nu kan forholde sig anderledes til sin krop. Hun siger:

“Dér startede min rejse. Jeg ville gerne have redskaber til, hvordan jeg kunne bruge de skader til noget, der var meningsfuldt, og forstå kroppens anatomi og fysiologi – så det ikke bare skulle betyde, at mit liv var ødelagt, fordi jeg ikke kunne gøre, som jeg plejede.”


“Jeg ville gerne have redskaber til, hvordan jeg kunne bruge de skader til noget, der var meningsfuldt, og forstå kroppens anatomi og fysiologi – så det ikke bare skulle betyde, at mit liv var ødelagt, fordi jeg ikke kunne gøre, som jeg plejede.”


Mette tog en massøruddannelse, og her mødte hun en clairvoyant kvinde, som gav nye indsigter. Denne kvinde satte netop ord på de tanker, Mette gjorde sig, og det var som at gå gennem en port. Alle Mettes sanser vækkedes, og hun tog på en rejse udi forskellige massørudvidende uddannelser, en række kurser indenfor healing og energiarbejde, uddannede sig til ergoterapeut samt i holistisk biomedicin. Sidenhen befandt hun sig i Indien hos nogle af de største specialister indenfor ayurveda, som hun i dag har et tæt samarbejde med.

I dag siger Mette om sine skader:

“Jeg har i al tiden siden skaderne sørget for at holde mine varige mén og symptomer nede ved at få massage, lave selvmassage, dyrke yoga og de seneste år gået en del i sauna, for at skabe optimal cirkulation i mit væv. Derudover bruger jeg badning i havet året rundt, fordi der let kommer inflammation. Det kolde vand hjælper hævelser og smerter, øger blodgennemstrømningen og energiflowet i kroppen. Hvis jeg ikke gjorde disse ting, tror jeg aldrig, jeg kunne have arbejdet med behandlinger og fysisk med min krop i det omfang, jeg har gjort det i mere end 25 år nu. Jeg har lært så meget om, hvor vigtigt det er at restituere og give kroppen mulighed for at hele, så den kan holde på den lange bane.”

Dette er Mettes grundlag for, hvorfor der på Uddannelsen til Ayurvedisk abhyanga massør er så stort et fokus på behandlerens tilstand og måde at bruge sin krop på.


Behandlerens gode tilstand

“Vi har haft elever på uddannelsen, som var usikre på, om de overhovedet ville kunne have et arbejde som behandler, fordi de havde kroniske smerter eller skader. Men de mærkede et kald til at arbejde med kroppen og gennem de teknikker og metoder, vi underviser i, har de oplevet, at de “glemte” deres smerter under behandlingerne, eller de er blevet mindre. Flere af dem arbejder nu professionelt med massagen.”


Når man som behandler er fraværende under behandlinger, arbejder imod energien i kroppen eller overbooker sin kalender, bliver man udtrættet – det er kun et spørgsmål om tid. Men ved at kende de rette teknikker, være fyldt op selv og udnytte den energi, der er til stede, bedst muligt, kan behandlingerne blive magiske – ikke kun for klienten, men også for behandleren. En klient kan faktisk godt mærke, om du som behandler er nærværende og i overskud, eller om du er i underskud, men ikke altid sætte ord på det. Når man er så tæt på hinanden, er det et teamwork, uanset om du giver eller modtager. 

“Vi har haft elever på uddannelsen, som var usikre på, om de overhovedet ville kunne have et arbejde som behandler, fordi de havde kroniske smerter eller skader. Men de mærkede et kald til at arbejde med kroppen og gennem de teknikker og metoder, vi underviser i, har de oplevet, at de “glemte” deres smerter under behandlingerne, eller de er blevet mindre. Flere af dem arbejder nu professionelt med massagen,” fortæller Mette.*

“Vi har for nyligt uddannet 2 behandlere med skader og smerter, én med skulderen og én med ryggen, som begge har oplevet en betydelig nedgang i smerter ved at bruge kroppen hensigtsmæssigt. Den ene af dem havde vi planlagt et sær-program til – men det viste sig, at hun nemt kunne følge den almindelige undervisning.”


At behandle er at modtage

Har du oplevet at give et andet menneske en gave, hvor det at give gav dig ligeså meget, som modtageren fik af at modtage? Sådan tænker vi det, når vi uddanner behandlere. Mette siger:

“Når vi behandler et andet menneske, kan vi opleve at få en enorm mængde energi, flow og heling tilbage. Flere af vores elever fortæller om, hvor glade de bliver af at mærke nærværet i deres egen krop og den energiudveksling, der sker med klienten under behandlingen.”

Når klienten ligger på briksen er hovedfokus selvfølgelig at skabe rum til, at klienten er i stand til at hele selv ved at facilitere dem ind i denne selvhelende tilstand igennem massagens greb og teknikker. Behandlerens selvheling er en positiv sidegevinst, som kan opstå, når vi er nærværende og arbejder med energien.


Abyangha: Den helende behandling

Men hvad betyder det, at der er rum til selvheling? Lige nu er vi i en verden, der er i gang med at få øjnene op for, at det ikke altid er det bedste at okse derudaf, hvor kroppen hele tiden præsterer og presses. Mette fortæller:

“Da jeg startede som massør, arbejdede jeg primært som sportsmassør med masser af hårde tryk. Det er den gamle skole, der siger: ‘Det skal gøre ondt, før det gør godt.’ Men det er ikke altid, vores trang til at fikse og slet ikke det, at noget skal gøre ondt, der løser udfordringerne. Tværtimod, har jeg sidenhen erfaret.”

På uddannelsen lærer eleverne abyangha-massagen med et nordisk tvist. Abyangha er sanskrit og betyder massage af hele kroppen, og det foregår med masser af varm olie. Det er en metode, som er blid og yin-baseret. Det er lange, langsomme og faste strøg, en masse grounding og fokus på helheden, som giver kroppen lov til at finde ro og komme helt ned i det parasympatiske nervesystem. Det sker, fordi kroppen mærker, at der ikke kommer nogen forskrækkelser under behandlingen, og der er hånd-til-hud kontakt i et kontinuerligt flow. Kroppen er tryg og kan give efter.

“Det, den nordiske abyangha gør, er at facilitere og optimere kroppens egen evne til at hele sig selv,” siger Mette.


“Det, den nordiske abyangha gør, er at facilitere og optimere kroppens egen evne til at hele sig selv.”


Hvordan bevarer du energien som behandler?

Men hvordan gør man? Her er Mettes 5 primære fokuspunkter, når hun oplærer nye behandlere:

  • Arbejd dynamisk. Det er vigtigt, at vi bevæger kroppen og trækker vejret ordentligt, mens vi arbejder, fordi det ilter musklerne. Statisk arbejde fastlåser kroppen og kan over tid give dig muskelspændinger og nedsætte din egen energi.
  • Brug den energi, der er til rådighed. Vi bruger tyngdekraften og det, vi kalder vægtstangsprincippet til at arbejde med energien i stedet for imod energien. Man kan også bede om at få hjælp fra noget større og energi tilført, når man går i “tjeneste” som behandler.
  • Fyld dig selv op. Du er nødt til selv at være fyldt op for, at du kan give til andre. Der er nødt til at være balance. Du kan fylde dig selv op på mange måder – find din kilde til mere energi som fx at svømme i havet, gå i naturen, dyrke yoga, læse, meditere, sørge for selv at få behandlinger eller lignende, grine og bruge tid med gode venner. Det er bare om at eksperimentere og lære dig selv at kende. Dette hænger direkte sammen med næste punkt.
  • Mærk og lyt til dine grænser. Det er alfa og omega, at vi lærer vores grænser at kende, og at vi respekterer dem. Hvor mange klienter om dagen og om ugen passer godt til, at du stadig kan bevare en god energi? Det er helt okay – og kan anbefales – at have en anden indtægt ved siden af. Det vigtigste er, at du bevarer din gode energi og lytter til, at den kan skifte i perioder og cyklusser.
  • Forebyg. Overvej de ovenstående punkter og lav en plan med dig selv. Evaluér sideløbende. Sådan bliver du dygtig til at forebygge udtrættethed i krop og sind. Det er bedre og betaler sig altid at holde en pause i dit arbejde end at køre dig selv ned. Hvis du begynder at mærke, at du er i underskud, handler det om dig selv først.
  • Hvis du alligevel bliver udtrættet. Eller måske skulle vi skrive “når” – for det bliver vi alle sammen, alt efter hvad der ellers sker i livet. Når du mærker trætheden, demotivationen, eller at du er fraværende under dine behandlinger, så lav færre behandlinger i en periode. Kig på denne liste og se, hvilke punkter du kan skrue op for, for at skabe balance igen.

Uanset om du har skader eller ej, er det vigtigt, at du som behandler lærer teknikker og metoder, der gør, at du kan bevare din gode energi. Sådan kan du bedst give det, du er der for at give. Dette er et emne vi går meget seriøst ind i på uddannelsen. 

“At nære og være nærværende med dig selv, forudsætter at du kan give dine klienter den bedste behandling. Det er målet at give mine elever læring om og værktøjer til det,” slutter Mette.

*Hvis du mærker et kald på at arbejde som behandler eller bare på at få mere af denne viden i dit liv, men føler dig begrænset af skader eller smerter, er du velkommen til at tage en samtale med os. Vi tager skader alvorligt, og det er vigtigt, at vi får talt dine skader eller andre gener igennem inden uddannelsesstart.


Vil du uddannes i en behandlingstype, der skaber holistisk balance hos din klient, samtidig med, at din egen balance også forbedres?

Uddannelsen er et intenst forløb, der varer ca. et halvt år og er en kombination af online undervisning, live trænings- og undervisningsdage i NAYA, træning af behandlinger hjemme samt et personaliseret, Ayurvedisk forløb med en konsulent samt 1-1 supervision med Mette Korsholm.




METTE KORSHOLM

Nordic Ayurveda Behandler & instruktør.

Mette er en af de største kapaciteter indenfor Ayurveda herhjemme og har sit eget nordiske brand By Korsholm. Hun har med over 20 års professionelt virke som massør, ergoterapeut, lifecoach og biopat kombineret med sin hjertesag Ayurveda en hel unik baggrund og ekspertise. Mette har samtidig stået i mesterlære i Indien hos dygtige og velrenomerede indiske læger og terapeuter. Mette er hovedunderviser på Uddannelsen til Nordic Ayurveda Behandler, hvor hun deler sin viden og helt særlige tilgang til Ayurveda med dig.

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag dosha-test og opskrifter til din type

da_DKDansk