Du kan godt komme igennem kriser uden høj stress

Da jeg gennemlevede et af mine livs største kriser, hvor jeg blev skilt og stod alene med 3 børn, brugte jeg de værktøjer, jeg nu underviser i. Og det gjorde, at selvom jeg godt kunne græde og føle, at der var noget i mig der sagde, at jeg ikke gjorde det godt nok, så kunne jeg også komme igennem krisen uden en følelse af stress. Det var fordi, jeg altid kunne tage kontakt til min krop og lille Rikke indeni. Og jeg kunne sige til hende, at voksne Rikke har styr på det.

I denne blog kan du læse om, hvordan kropsterapeutisk yoga kan balancere vata, som ofte viser sin ubalance gennem angst og stress. Disse er tilstande mange mennesker i vestens travle hverdag har inde på livet – og her er denne kærlige tilgang til kroppens sprog er en kærkommen håndsrækning.

Det, jeg overordnet bruger min energi og tid på, er forståelse af livet gennem kroppen. Kroppen er ikke bare en hjælper – det er hjælperen i forhold til at være menneske og at være dig som individ. Hver gang, vi bliver forvirrede omkring det, der sker udenfor os (og der er rigtig meget, vi kan blive forvirrede af), så har jeg nogle redskaber, hvor jeg kan lukke øjnene og gå ind og mærke min egen krop – og så ved jeg altid, hvad jeg skal gøre.

Da jeg startede min terapeutiske rejse for 20 år siden, var der langt mere kaos og forvirring, end der er i dag. Dengang skiftede jeg branche efter 10 år i transport- og logistikbranchen. Det, jeg opdagede, var, at jeg havde arbejdet flere forskellige steder, hvor jeg havde udlevet det samme mønster – et mønster, der ikke var godt for mig. Jeg gjorde mig ekstremt umage i livet, også på de her arbejdspladser – men jeg havde ikke redskaberne til at være medskaber af min balance. Så selvom min krop talte til mig, kunne jeg ikke forstå dens sprog.

Men jo mere, jeg turde blive ved det kaos, den forvirring, frygt og angst, der lå derinde, jo mere er jeg landet et sted, hvor jeg kan sætte mig ned og mærke min krop – og forstå dens sprog. Det gør, at min krop føler sig set, og så er der kontakt. Det giver adgang til, at jeg kan få de svar, jeg har brug for. Det er det, jeg navigerer efter i dag.

Men det er ikke noget, der kommer gratis. Det kræver noget træning.

Stress og angst

Stress og angst kommer i min verden, når vi har sat en ramme op for os selv, som ikke virker for os. Det gør, at kroppen vil begynde at fortælle: “Det, du har gang i – det virker ikke.” Og det skal vi være glade for! Det er en sund og rask krop, der fortæller, når vi har gang i noget, der ikke fungerer for os.

Kroppen taler til os

Når du skal på toilettet, sender kroppen et signal til dig, som du tydeligt kan mærke. Det er det samme med stress og angst. Det ene har med fordøjelse og at komme af med noget at gøre – det andet har med følelser, vaner og mønstre at gøre. Begge dele er lige naturlige.

I vores samfund kan der være en tendens til at stemple stress og angst som noget dårligt – men i virkeligheden er det fantastisk, at vores kroppe gør os opmærksomme på, at der er noget, vi skal tage os af.

Når børn som små skal lære at gå på toilettet, er det en naturligt indlejret del i vores samfund, at vi træner barnet til at gøre det det rigtige sted. Derimod er det noget helt andet med vaner, mønstre og svære følelser.

Mærk kroppen – og lær at tale kroppens sprog

Når jeg som barn råbte for højt derhjemme, sendte mine forældre mig efter bedste mening på værelset. Det gjorde, at jeg lærte at sluge en masse følelser, fordi der ikke var en voksen til at guide mig igennem de dem. Det oplever alle i forskellig grad, og de følelser ligger så og cykler rundt inde i os, fordi de ikke er blevet forløst.

Alt det, der ikke er blevet set af andre og dermed også os selv i fortiden, det skal vi se i os selv nu. Den eneste, der kan heale det – det er dig selv. Voksenudgaven af dig kan tage sig af det i dag.

Når jeg arbejder med stress og angst, kan jeg mærke det som energi i kroppen. Det, jeg ofte gør helt fysisk, er, at jeg med mit blik kigger nedad. Mange menneskers øjne søger opad, når de skal svare på spørgsmål, og det kan være fordi, de søger et svar oppe i hovedet. Jeg kigger nedad, fordi jeg søger efter svaret i kroppen.

En øvelse

Hvis du læser med her, så er du garanteret allerede på din egen udviklingsrejse. Måske kender du nogle af de spørgsmål, som er gode for os at tage stilling til, for når vi begynder at kende svarene, kommer der mere ro. Afhængigt af, hvor meget du har ryddet op i det, jeg kalder “livets affald”, jo sværere eller lettere er det for dig at tune ind i din krop og finde svarene. Men vejen går gennem kroppen. Her er yoga, meditation og ayurveda fantastiske systemer til at give kroppen ro, så du kan høre de svar, din krop rummer. De har været min vej – og dem deler jeg med verden gennem mit arbejde.

Hvis du ønsker at arbejde videre med dig selv, kan du med fordel sætte dig et sted i ro, måske begynde med en meditation og lidt stræk – mærk efter, hvordan du har det i kroppen, og spørg så dig selv:

  1. Hvem er jeg? Hvilke mønstre og vaner har jeg?
  2. Hvilke følelser hænger det sammen med?
  3. Og hvor kommer det fra?
  4. Hvad virker ikke – og hvad har jeg brug for?

Søg svaret i kroppen – lad kroppen tale. Den kender svarene.

Foredrag og infomøde om den Kropsterapeutiske Yogauddannelse

RIKKE HANSEN

Rikke har – foruden sin lange karriere indenfor yoga og kropsterapi – arbejdet med Ayurveda i 20 år og arrangeret Ayurvediske rejser til Indien. Det særlige ved denne yogauddannelse er, at hun bringer Ayurvedaen ind i yogaen sammen med det kropsterapeutiske.

Når du møder Rikke, er du ikke i tvivl: Her er en kvinde, der har fat i den lange ende, når det kommer til at skabe følelsesmæssig ro gennem kroppen.

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag dosha-test og opskrifter til din type

da_DKDansk