SUNDE GRÆSKAR MUFFINS

Er du på udkig efter en lækker opskrift, der vil glæde enhver med en sød tand, samtidig med at den opfordrer til et sundere valg af råvarer? Eller søger du måder at få dine børn til at spise mindre sukker og samtidig introducere dem for flere grøntsager og sunde fedtstoffer? Så er disse græskar muffins det perfekte valg for dig.

Disse græskar muffins er gode for alle med overvægt at vata eller pitta i deres konstitution (læs mere og test dig selv her). I parentes kan du se hvilke af de seks smage, der er i de forskellige ingredienser.

Vi har i denne opskrift brugt hokkaidogræskar, da det oftes er dem man kan få i supermarkederne. Hvis du ikke kan finde hokkaido eller blot vil prøve noget nyt, så kan du nemt erstatte det med butternutsquash.

Græskar Muffins Opskrift

Prøv vores opskrift på lækre svampede Græskar Muffins, du finder alt hvad du skal bruge herunder. Samtidigt er de både et hit for både voksne og børn, og en fantastisk måde at snige ekstra grøntsager ind i kosten.

Ingredienser

 (Til 12 muffins)

2 bananer (sød)

Puré fra en lille hokkaido (sød)

4 æg (sød, salt)

1 ½ dl usaltet mandelsmør (sød)

4 spsk. smeltet smør (sød, salt)

1 ½ dl kokosfibermel (sød)

3 tsk. stødt kanel (sød, krydret, sammensnerpende)

1 stk stødt ingefær (krydret)

1 spsk. natron (sur)

1 spsk. vanilje-ekstrakt eller -pulver (sød)

1 spsk. havsalt (salt)

1 spsk stødt chiafrø eller hørfrø (bitter)

1 ½ dl mørk chokolade (bitter) eller hakkede valnødder (sammensnerpende) (valgfrit)

Fremgangsmåde 

Lav puré:

Skær hokkaidoen i to, fjern græskarkerner og skrald. Hokkaidoen skæres herefter i små stykker, som enten bages i ovnen eller dampes. Når stykkerne er bløde blender du kødet med stavblenderen.

Forvarm ovnen til 175 grader.

Blend bananer, græskarpuré, æg, mandelsmør og smeltet smør med en stavblender eller foodprocessor og sørg for at især bananerne er blendet fint.

Tilsæt kokosfibermel, kanel, ingefær, bagepulver, natron, vanilje, havsalt, stødte chia-eller hørfrø og evt. chokolade eller nødder og bland det godt sammen.

Læg 12 muffinsforme ned i en bradepande og hæld dejen ned i formene.

Bages i en forvarmet ovn ved 175 grader i 30-35 minutter eller til toppene er gyldne.

Valg af græskar

I denne opskrift har vi brugt hokkaidogræskar, da det ofte er dem, man kan få i supermarkederne. Hvis du ikke kan finde hokkaido eller blot vil prøve noget nyt, så kan du nemt erstatte det med butternutsquash. Begge typer græskar er rige på vitaminer, mineraler og fibre, som bidrager til et sundt fordøjelsessystem og generel sundhed.

Ekstra tips til perfekte Græskarmuffins

Variationer: Du kan eksperimentere med forskellige krydderier som muskatnød eller kardemomme for at give muffinsene en ekstra smagsdybde.

Sundere alternativer: Brug honning eller ahornsirup i stedet for sukker for en naturlig sødme. Du kan også erstatte smør med kokosolie for en sundere fedtkilde.

Toppings: Pynt muffinsene med et drys af hakkede nødder, kokosflager eller chokoladestykker for ekstra smag og tekstur.

Sundhedsmæssige fordele ved ingredienserne

Bananer: Rig på kalium, vitamin B6 og fiber, som hjælper med at regulere blodtrykket og fremme en sund fordøjelse.

Græskar: En fremragende kilde til vitamin A, som er essentielt for et sundt syn og immunsystem.

Æg: En god kilde til protein og essentielle aminosyrer, som understøtter muskler og væv.

Mandelsmør: Fyldt med sunde fedtstoffer, protein og E-vitamin, som hjælper med at holde huden sund og forbedre hjernens funktion.

Kokosfibermel: Indeholder fibre, som hjælper med at regulere blodsukkeret og fremme en sund fordøjelse.

Kanel og ingefær: Begge krydderier har antiinflammatoriske og antioxidant egenskaber, som kan forbedre helbredet og styrke immunforsvaret.

Chiafrø og hørfrø: Fyldt med omega-3 fedtsyrer, fibre og proteiner, som understøtter en sund fordøjelse og hjertefunktion.

FAQ

Kan jeg bruge dåsegræskar i stedet for frisk græskar?

Ja, du kan bruge dåsegræskar for at spare tid. Sørg for at vælge en variant uden tilsat sukker eller krydderier for at bevare den naturlige smag.

Hvordan opbevarer jeg bedst græskar muffins?

Græskar muffins kan opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur i op til 3 dage. For længere holdbarhed kan du opbevare dem i køleskabet i op til en uge eller fryse dem i op til 3 måneder.

Kan jeg lave muffinsene veganske?

Ja, du kan erstatte æggene med hørfrø æg (1 spsk. hørfrø mel blandet med 3 spsk. vand per æg) og bruge plantebaseret smør eller olie i stedet for smør. Brug også et vegansk mandelsmør.

Kan jeg tilsætte andre grøntsager til muffinsene?

Ja, du kan tilsætte andre grøntsager som revet gulerod eller zucchini for ekstra næring. Sørg for at dræne eventuel overskydende væske fra grøntsagerne, inden du tilsætter dem til dejen.

Er græskarmuffins egnet til alle aldersgrupper?

Ja, græskar muffins er velegnede til både børn og voksne. De er en sund og lækker måde at nyde en sød snack, samtidig med at de får ekstra næringsstoffer fra grøntsagerne.

Sunde græskar muffins er en lækker og nærende måde at tilfredsstille din søde tand på, samtidig med at du får en god portion grøntsager og sunde ingredienser. Med deres bløde og luftige konsistens og rige smag er de perfekte til enhver lejlighed, fra morgenmad til eftermiddagssnack. Prøv denne opskrift og nyd de mange sundhedsmæssige fordele ved græskarmuffins.

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag dosha-test og opskrifter til din type

da_DKDansk