FOREBYG SYGDOM MED AYURVEDA

Smerter eller ubehag, der dukker op igen og igen, er desværre virkeligheden for mange. Det kan være migræne, fordøjelsesproblemer, ondt i nakke og ryg eller andre former for symptomer på ubalance i systemet. Med en Ayurvedisk tilgang kan du forebygge og undgå, at forbigående ubehag udvikler sig til kroniske tilstande. Her giver vi indsigt i Ayurvedaens syn på symptomer og sygdom – og vi kommer med nogle gode steder at starte, hvis du selv oplever ubehag.

I en Ayurvedisk optik vil din krop altid signalere en ubalance på et ret tidligt stadie. Ofte starter det med ubehag eller smerter i den milde ende. Hvis der kun symptombehandles og ikke ændres på årsagen, så vender smerten tilbage og desværre tit med tiltagende styrke. Det er signaler om, at der er en ubalance et sted, og som – hvis denne overhøres – kan udvikle sig til en kronisk tilstand. Derfor er det så vigtigt, at du lytter til din krop og reagerer, så snart den begynder at vise tegn på ubalance.


Fra forbigående symptomer til kroniske smerter
Når man hører sygehistorier fra mennesker, der lever med kroniske sygdomme, er fortællingen ofte, at symptomerne kom snigende og udviklede sig hen over tid til en kronisk tilstand. Derfor skal du reagere, så snart du mærker en ubalance. Det er nemlig her, du har mulighed for at forebygge, at smerter eller ubehag bliver til en fast del af dit liv. 

Når vi er i stor ubalance, har vi en tendens til at opsøge det, der ikke er godt for os og afvise det, der er godt for os. Det bliver en måde at dulme og overdøve den egentlige årsag til ubalancen.

Den Ayurvediske tilgang til sygdom operer med seks trin i en proces, hvor vi går fra rask til kronisk syg. Det er et forløb, hvor vi kommer mere og mere i ubalance, både fysisk og mentalt, hvis vi ikke ændrer på det, der skaber ubalancen. I de første stadier kan vi stadig rette op på egen hånd, og stadie fire er kendetegnet ved, at vi får en reel diagnose, måske fra lægen. En ubalance kan skyldes mange forskellige ting. Det kan være vores kost, stress, uafklarede relationer eller andre problemstillinger, der udløser symptomerne. Disse årsager kommer vi af forskellige grunde til at ignorere, eller vi har svært ved at se dem i øjnene. Måske dulmer og overdøver vi dem i stedet med forskellige former for stimuli som mad, alkohol, sex og underholdning. 


Start i det små – tre konkrete idéer
Når du skal ændre på noget, er det altid nemmere at starte med små skridt og gerne et ad gangen. På den måde er det mere overkommeligt, og du kan også bedre mærke efter, hvad der virker, og hvorfor det virker. Hvis du har en oplevelse af, at noget i dit liv trækker i en forkert retning, så prøv at mærke efter. Svaret er nemlig inde i dig selv, og du ved godt, hvor det er, du skal ændre – ofte bliver din intuition bare sløret. Her er nogle konkrete ting, du kan gøre for at give plads til at mærke din intuition igen.

1. Meditation
Når du mediterer, er det en vej ind til at løfte din bevidsthed og indre tilstand. Du får en pause til at mærke dig selv, og du kan bogstavelig talt løfte dig ud af den bevidsthedstilstand, som skabte din udfordring.

Hvis du har brug for hjælp til at komme i gang med meditation, kan du starte med en kropsscanning. Sæt dig eller læg dig ned. Træk vejret, og lad din opmærksomhed vandre fra fødderne, op af benene til underlivet, mave og ryg – op til skuldrene og ud i arme, hænder. Op langs nakke og ryg til hovedbunden og ansigt. Lad din opmærksomhed hvile i de forskellige dele af kroppen, som du leder opmærksomheden rundt. Du kan bruge alt fra 1 til 30 minutter på kropsscanningen.

Du kan bruge den igen og igen, og den kan fungere som et anker, der får dig tilbage til dig selv, når ubehag, tvivl eller frygt dukke op. 

“En udfordring kan ikke løses fra samme bevidsthedsniveau, som skabte den”
– Albert Einstein

2. Sæt ord på: Skriv dagbog
Skriv dine tanker ned i en periode. Det kan være strøtanker fra dagen eller bevidste refleksioner over dine følelsesmæssige mønstre – hvornår opstår hvilke følelser og tanker, og hvad viser dette dig? Ofte vil denne indre udforskning hjælpe dig til at finde frem til, hvor ubalancen har sit udspring. Måske vil du se temaer, der går igen i din dagbog og derigennem have nemmere ved at afkode din krops signaler. 

3. Brug dine nærmeste
Hvis du mærker, at noget i dit liv føles ubalanceret, så kan det også hjælpe at snakke med en, der kender dig godt, og som er tæt på dig. En samtale om noget, der bare er en følelse eller fornemmelse kan hjælpe dig til at få den konkretiseret og måske har dine tætte relationer også nogle idéer til, hvordan du kan ændre på det og skabe mere livsglæde og sundhed i dit liv.


Giv plads til dig selv
Når du giver plads til at mærke efter, dukker svarene ofte op af sig selv. Start så med små justeringer. På den måde kan du mærke, om du er på vej i den rigtige retning. Det kan være din kost eller dine daglige rutiner, der skal justeres. Det kan også være en generel balance i dit liv, som er tippet, og som handler om, hvad og hvordan du prioriterer. 

Ofte prioriterer vi ikke os selv, men sætter hele tiden andres behov først. Hvis vi skal være noget for andre, så må vi først være noget for os selv. I NAYA siger vi til vores studerende på overbygningen: Du er klient nummer 1.

Når du gør noget godt for dig selv, gør du også noget godt for dine omgivelser. Jo mere godt, du gør for dig selv, jo mere kan du give andre. Tillad dig selv at vende opmærksomheden indad og mærk efter. 


Ayurveda hjælper dig med at mærke dig selv
Med den Ayurvediske sundhedsvidenskab og tilgang får du viden og adgang til mange forskellige værktøjer, der kan hjælpe dig med at løfte din bevidsthed, så du bliver bedre til at mærke efter og følge din intuition. På den måde vil du mærke ubalancen, så snart den kommer snigende, og du vil nemmere kunne justere og forebygge, at den bliver boende og udvikler sig til kroniske smerter eller tilstande. Ayurvedaen har en personaliseret tilgang til sundhed, hvilket er det, der gør den så effektiv både i forebyggelse samt behandling af symptomer. Vi er alle forskellige, og derved skal den måde, vi lever på, og den måde vi behandler ubalancer eller symptomer også være personaliseret udfra den enkeltes tendenser og behov. 

Intet er rigtigt for alle, men alt er rigtigt for nogen – det handler om at finde frem til, hvad det rigtige er for dig. 

For det er det, vi gør på daglig basis, der er afgørende for vores sundhed og helbred. Personaliserede, daglige rutiner, bevægelse, meditationsøvelser, kost, søvn med mere er alt sammen tiltag, der kan praktiseres i en almindelig hverdag, og som hjælper dig til at mærke dig selv og blive mere bevidst.


Vil du uddannes i Ayurveda?

På vores Ayurvediske uddannelse lærer du Ayurvedaens fundamentale principper, og du lærer at integrere dem i dit eget liv. Vi har fokus på både at skabe bevidsthed, så vi kan forstå, hvorfor og hvordan systemet virker – men vi har ligeledes fokus på at praktisere, så vi reelt kan skabe en forskel for os selv – og måske for andre.

Derfor får du også en grundig, personlig konsultation med efterfølgende analyse og samtaler med en Ayurvedisk konsulent. De fysiske mødedage er opbygget som en slags retreats, hvor vi arbejder med systemet, og du langsomt kan få integreret de gode vaner.

Uddannelsen kan tages både fysisk eller 100% online.

Næste hold starter til august, og der er få pladser tilbage.

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag dosha-test og opskrifter til din type

da_DKDansk