ESSENTIELLE OLIER & AYURVEDA

“Jeg tror den største effekt, der er ved, at vi anvender planteolierne, er ikke kun hvad olierne gør isoleret set, men mest relationen mellem planten og mennesket. Der er bare noget unikt der, som vi ikke kan forklare og ikke kan beskrive – det skal opleves!”

Sanserne en stor del af  Ayurveda – ‘livets viden’ – ligesom vores kontakt med naturen i høj grad er det. Og netop forbindelsen imellem de to, gør, at essentielle olier er en så vigtig del af både vores vej til et mere sundt og bæredygtigt liv. Vi har talt med Ayurvedisk Sundhed- og Livsstil Konsulent, Maiken Eriksen, der med sin viden om essentielle olier og aromaterapi gør os klogere på, hvorfor og hvordan vi skal bruge de flydende urter.

Hvorfor essentielle olier?

“Olier og aromaterapi er en måde at bringe naturen ind i vores liv/tættere på os. Det er vigtigt, fordi alt, hvad vi omgiver os med, rører ved, smager, ser, dufter til osv. påvirker os og skaber vores virkelighed. Vores sanseapparatet er vinduet ind til vores indre verden, og det påvirker den måde, vi er livet på og den måde vi oplever verden på. Meget tyder på, at naturen bliver tolket på en helt anden måde i vores hjerne, end fx. menneskeskabte ting. Påvirkning fra elektronik, støj fra biler og konstant kunstig lys påvirkning er en del af en unaturlig verden, så det vil derfor også påvirke vores indre tilstand. At vi forbinder os mere med naturen – at vi mærker hvem er vi er, er vigtigt for, at vi kan mærke vores indre. Vores evolution er jo foregået i naturen –  vi er designet til at tolke naturens frekevenser, vandløb og oplysninger fra planter – ikke de menneskeskabte og unaturlige ting. “

Hvad kan essentielle olier?

“Essentielle olier er ren natur på flaske, og en simpel og effektiv måde, vi kan bringe planterne ind i vores liv. Når vi anvender de rene essentielle olier, så kan vi få gavn af de mange fordele som planterne tilbyder. Fx kan de bidrage til at styrke vores immunforsvar og sænke vores kortisol/stress niveau. Det sker blandt andet fordi det limbiske system i hjernen (vores „alarmcentral“) genkender naturen som kilden til den dybeste ro – og den eneste af vores sanser, der går uforstyrret ind og påvirker det limbiske system, er lugtesansen. Det limbiske sytem er tæt knyttet til vores hukommelse, hormonudskillelsen og vores følelser. Der hvor jeg synes, at olierne virkelig tilbyder noget særligt, er i deres evne til at påvirke vores følelser og sindstilstand gennem det limbiske system.

Der sker altså noget, når vi omgiver os med naturen og kan vi ikke komme direkte ud i naturen, så kan essentielle olier være et godt supplement”

Hvordan bruger vi essentielle olier?

Man kan bruge det på 3 måneder:

1) I en diffuser, hvor man blander dråberne med vand, som derfefter kommer ud som damp og spredes ud i hjemmet. 

2) Smøre dem på sin krop og optage dem i huden med en grundolie som fx. sesam, kokos o.lign.

3) Nogle olier kan indtages – fx en dråbe gurkemeje-olie i din te. Her er det dog vigtigt, at du anvender olier som er 100% rene og af god kvalitet. Hver desuden opmærksom på, at det ikke er alle olier, der kan indtages (det står bag på flasken)

Hvad er forskellen på at indtage de ingredienser vi ser i olierne i mad og bruge olierne på kroppen/i en diffuser?

“Det bedste er at spise frisk og naturlig mad, jo mere det kommer fra naturen – jo mere livsenergi og nærende elementer, så det kan aldrig erstatte det. Det olierne kan, er, at de er mere potente. Der skal mange rosmarin blade til fx. at lave en rosmarin olie og en dråbe pebermynte svarer til 28 kopper pebermynte te. Med olierne får man så ikke vitaminerne i olierne, så dem skal vi have fra vores mad. Man siger at vi skal gå efter friske ingredienser først, så tørrede og så olier – skal man dog have noget, der er mere potent, så er olierne at foretrække. Derudover har vi i fx. Danmark ikke så meget frisk og lokalt om vinteren, og der findes jo også urter med mange egenskaber, som vi ikke har i Danmark.”

Intuition og bevidsthed

“Jeg vil sige, at det det intuitive og det at få sine egne oplevelser er det vigtigste i alt det her.  Én ting er at lytte til en erfaren person, men det er endnu mere vigtigt at få sine egne oplevelser. Jeg tror den største effekt ved, at vi anvender planteolierne, er ikke kun hvad olierne gør isoleret set, men relationen mellem planten og mennesket. Der er bare noget unikt der som vi ikke kan forklare og ikke kan beskrive, som skal opleves. 

Jeg tror på, at den største effekt ift. at anvende planteolier, er påvirkningen af sanseapparaterne, genklangen til vores indre og det intuitive.  Det, at vi begynder at mærke mere efter og forbinde os mere med vores kerne, er netop det naturen og planterne tilbyder os. Det er det vigtigste af det hele – at være åben for hvilke processer, der sker inden i dig, når du dufter til en olie eller når vi går med bare fødder uden for og får stimuleret sanserne i naturen. 

I det ayurvediske køkken taler man jo om, at det vigtigste er, hvordan du spiser og ikke kun hvad vi spiser. Den bevidsthed omkring det vi indtager kan sammenlignes med brugen af olierne. Der hvor der virkelig sker noget, er når man sætter sig  ned og forbinder sig med planten, bruger olierne med bevidsthed og giver sig tid til at mærke, hvad det er, den gør for en.”

Elementerne & Ayurveda

For at forstå hvad olierne kan, så må vi forstå hvilken del af planten, den kommer fra og dermed hvilken funktion, den har for planten. Her kan det hjælpe at se på relationen til elementerne

Blade: Olier, der kommer fra blade, er forbundet med luft elementet. Eukalyptus er særlig god til at åbne op ift. vores luftveje – lidt samme effekt kommer fra Pebermynte. De kan bruges i dampbad, når man er forkølet eller man kan smøre det på næseryggen eller bland emed grundolie og smør på området ved lungerne. Luftelementet er elementet af vores sind og tanker. Essentielle olier fra blade giver støtte og skaber klarhed til vores mentale del (fx rosmarin eller citronmelisse

Bark, rødder, træer: forbundet med jord elementet. Relateret til det at være stabil, grounded og stærk, kan bruge til tyngde, stabilitet, og grounding. Ingefær og gurkemeje er eksempler. Kan også være kanel og cypres. Godt til balancere Vata.

Frugt: Wild orange, Bergamot, Enebær er bær, der er forbundet til solen og ild elementet. Citrus er godt, hvis man har brug for at blive opløftet og er ex. nede og depressiv. Frugt-olier kan støtte os i vores transformation og bidrage til at opløfte vores mentale tilstand. Særligt citrusfrugter vil bringe glæde og opløfte

Blomst: Disse er forbundet med vand elementet – det er godt til at åbne til vores hjerte chakra, forbinde os med vores kerne, få mod til at vise os som vi er, bl.a. lavendel er god.  Et andet eksempel på en blomster-olie er Geranium, som kaldes olien for selvkærlighed og er en olie, der hjælper os med at åbne vores hjerte-chakra

Harpiks og Frø: Forbundet til æter. Mere subtile og mere spirituelle, kan bruges til at forbinde os til vores højere selv, bla. frankincense. Det er helende og godt til at regenerere og opbygge vores celler, højne vores frekvens og stå stærkt i os selv. Harpiks og frø: ” Frø indeholder den livsgivende essens i planten. Essentielle olier fra frø (fx være korander-frø og fennikel) kan støtte os i at tune ind i vores potentiale

Er du ny til essentielle olier, så start med det aromatiske og brug diffuser eller bland det med oliven, kokos elller sesamolie og smør på huden.

Maiken Eriksen

Maiken er uddannet Ayurvedisk Sundheds- og Livsstilskonsulent og underviser på NAYAs retreats i Jylland. Maiken anvender en kombineret tilgang mellem Ayurveda, herbologi og essentielle olier og er indehaver af AYU.ME i Søhøjlandet, hvor hun vejleder og underviser i naturlig sundhed og livsstil. Se vores webinar med Maiken i vores Facebook gruppe

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag dosha-test og opskrifter til din type

da_DKDansk