Elementerne og den naturlige verden omkring dig

I ayurveda ser man elementerne æter, luft, ild, vand og jord som grundlæggende principper og det, alt er lavet og består af – både os mennesker, dyr, natur – elementerne udgør alt i universet. Ubalancer i elementerne kan manifestere sig som både fysiske og mentale symptomer, som ayurveda søger at balancere for at opnå sundhed og velvære. Gennem denne indsigt kan vi lære at genkende tegn på ubalance i vores egen krop og tage skridt mod et sundere og mere balanceret liv.

Men hvad er den dybere viden egentlig bag disse elementer, og hvordan kan vi forstå dem i kontekst til os selv, vores helbred og i omgivelserne omkring os?

Elementerne er grundlæggende former for stof, meget lig det periodiske system i moderne tid. I både middelalderen og i moderne tid har alle kulturer ment, at verden omkring os var sammensat af elementer. Det periodiske system omfatter mange typer atomer, hvor ayurvedaens system forholder sig mere overordnet og inddeler verden i 5 elementer.

Ayurvedas teori om elementerne, ligesom de fleste gamle kulturer, udviklede sig fra observation af de mest grundlæggende kvaliteter af naturlige materialer. Derfor er der langt færre elementer i ayurveda end i det periodiske system.


Hvordan elementerne påvirker vores krop og sind

Vores sanser er udviklet i sammenhæng med den naturlige verden. Vi bruger sanserne til at navigere gennem fortolkning og vurdering af miljøet ved hjælp af elementerne. De gamle grundlæggere af ayurveda iagttog, hvordan andre arter forsvarede sig mod fugt, varme, vind, tørhed og andre grundlæggende kvaliteter i naturen. Fra dem lærte de, hvordan man styrker kroppens forsvar gennem kost, bevægelse og bevidsthed. Kroppen bruger elementerne til at fortolke årstiderne og fx bestemme de passende fødevarer at spise.

Herunder kan du læse om hver enkelt af de 5 elementer, og hvordan de påvirker vores krop og sind ifølge ayurveda. Kan du identificere, hvilke elementer der kunne være forøget eller formindsket i din krop ud fra følgende?


Æter

Æter giver plads til, at nye idéer og former kan komme til live. Æter er forbundet med form, natur og skikkelse – det handler om, hvordan vi opfatter objekter omkring os. Ifølge Ayurveda har alle ting både substans og form. Når vi ændrer en genstands form, som når vi former ler fra en fugl til en kaffekop, ændrer vi æteret, ikke substansen. Denne proces viser, hvordan æter fungerer som et rum, der tillader forvandling, hvilket er essentielt for kreativitet og tilpasning. Æter er forbundet med vata-dosha.

Æter er karakteriseret ved ikke-modstand, plads og modtagelighed. Det er subtilt, blødt og let. Vægttab øger æter elementet. Isolation, ensomhed, stoffer og/eller spirituelle praksisser, der øger rumlighed, har æterelement. Det er forbundet med ånd, lyd og ører.

Balanceret æter i kroppen kan se ud som passende følelser af empati og forbindelse, god kreativ strøm, tilpasningsevne samt evne til at overveje mere subtile emner, f.eks. filosofi.

Overskydende æter hænger sammen med identifikation med ting, der er ude af proportioner med ens natur, form eller skikkelse. En æterisk person tilbringer for meget tid i drømmeverdenen, forestiller sig, at de er noget, de ikke er, er frakoblet eller har en forvrænget opfattelse af virkeligheden. På et fysisk niveau kan overskydende æter inkludere alt fra overdreven vægttab til overdreven vægtforøgelse – enhver afvigelse fra ens sande natur er et overskud af æter.

Mangel på æterelementet kan vise sig som stædighed, fordybelse i ens selv (egoistisk natur) og ufleksibilitet.


Luft

Luft korrelerer med bevægelse, retning og forandringsprocesser (af æter). Det er let, tørt, subtilt, koldt og i bevægelse. Stoffer, der øger luft, inkluderer koffein, stærke krydderier, hurtige bevægelser og mental stimulering. Det er forbundet med tanker, nerveimpulser, åndedræt, berøring, peristaltik og det muskuloskeletale system. Luft er forbundet med vata-dosha.

I kroppen kan balanceret luft se ud som let, glat vejrtrækning, graciøs, smidig bevægelse og balance mellem bevægelse og hvile.

Overskydende luft i systemet kan forårsage tør, ru hud, luft i maven, oppustethed, hikke, kramper, uregelmæssig fordøjelse, forstoppelse, angst, søvnløshed, uregelmæssig bevægelse, f.eks. tics, trækninger, spasmer, spredt tankegang, manglende evne til at organisere tanker, at tale uden at tænke, gå på tangenter.

Mangel på luftelementet kan vises som mangel på bevægelse og derved stagnation i krop og sind.


Ild

Ild hænger sammen med energi, synligt lys og tings udseende. Det er varmt, gennemtrængende, subtilt, let og tørt. Alkohol, stærke krydderier og analytisk aktivitet øger ild. Det er forbundet med øjnene og hudens lysstyrke. Ild prioriterer sandhed og klarhed over relationer. Ild er generelt forbundet med pitta-dosha, transformation og fordøjelse, Det hjælper med at nedbryde og bearbejde alt, hvad vi kommer i kontakt med. Alt vi tager ind igennem vores sanser skal fordøjes, både den mad vi spiser, tanker, følelser og oplevelser, og dette hjælper ilden os til.

Sund, balanceret ildelement ser ud som intelligens og balanceret varme, regelmæssig, sund appetit og tørst, let fordøjelse. sund, rosenrød glød til huden, rubin læber, lysende, gnistrende øjne, modstandsdygtighed og intellektuel skarphed.

Overskydende ild i kroppen kan se ud som overskydende varme, bankende puls bag navlen og i hovedet, udslæt, akne, rødme i huden, overdreven sved, overdreven sult med manglende evne til at tage på, gul farve i øjne, hud, tungens belægning har gul/grøn farve, vrede, fjendtlighed, infektion og betændelse.

Mangel på ildelementet kan vise sig som kulde og manglende evne til at se ting klart.


Vand

Vand giver samhørighed og relation. Det er flydende, klæbrigt og blødt. Det er forbundet med sødme, følelser og frugtbarhed. Vand ofrer retfærdighed for relation. Det er forbundet med smagsløg, hjertet, reproduktive organer og fedtvæv. Køligt, tungt vand er forbundet med kapha-dosha, mens varm syre og galde er mere pitta-type væsker.

Sundt, balanceret vandelement ser ofte ud som dugfrisk, smidig hud, tilstrækkelige fordøjelsesenzymer, velfungerende slimhinder, sundt, letflydende blod, passende tørst, sult, urination, formet afføring, der passerer let igennem samt stabile, beskyttede nerver.

Overskydende vand kan præsentere sig som ødemer (væskeophobninger), følelse af tunghed, træthed, sløvhed, overdreven slimudskillelse, diarré, løs vandig afføring og hydrocephalus (ophobning af væske i hjernen).

Mangel på vandelement kan vise sig som tørhed både fysisk og følelsesmæssigt.

Jord

Jord er tung, solid og tæt. Det giver vores krop substans og fasthed. Alle faste dele af kroppen er en udtryk for jordelementet. Mennesker med meget jord element er jordnære, stabile, stædige og hårde. Det er forbundet med lugtesansen, muskler og rygradens base. Jord er et kapha-element, der giver stabilitet og tyngde.

Balanceret jordelement ser ud som stærk knogle-, muskel- og fedtdannelse, overordnet styrke, robust konstitution, god udholdenhed, pålidelig, omsorgsfuld samt evne til at holde fast ved en opgave eller projekt.

Hvis der er overskydende jordelement i kroppen, kan det fremstå som vægtøgning, lav muskeltonus, knogleudvækster, stagnation/obstruktion af blod, lymfe, følelse af sløvhed, manglende motivation, ‘fastlåst i en rutine’, langsom, træg fordøjelse og stædighed, ude af stand til at tilpasse sig ændringer.

Mangel på jordelement kan se ud som overskydende æterelement eller lethed.


Sammenfatning

Ayurveda, ligesom mange gamle kulturer, observerede naturens grundlæggende kvaliteter og udviklede denne teori om de fem elementer æter, luft, ild, vand og jord. Disse elementer forklarer kroppens måde at forstå og reagere på miljøet. Hvert element har sine egne karakteristika og påvirker forskellige aspekter af vores helbred og velvære.

Æter relaterer til form og rum og påvirker vores evne til at tilpasse os og være kreative. Luft handler om bevægelse og ændringer, påvirker åndedræt og mental klarhed. Ild er forbundet med energi og transformation, påvirker fordøjelsen og intellektet. Vand giver samhørighed og relation og påvirker vores følelser og kropsvæsker. Jord giver substans og stabilitet og påvirker knogler og muskler.

En balanceret tilstand af disse elementer er afgørende for fysisk og mental sundhed, mens ubalancer kan føre til forskellige helbredsproblemer. Ayurvedaens tilgang er at identificere og rette disse ubalancer hos den enkelte for at opnå optimal sundhed og harmoni. Gennem denne viden kan vi forebygge og sundhedsfremme – så vi undgår, at en ubalance står på for længe og risikerer at manifestere sig i vores system som fx sygdom eller sindslidelse. Ayurvedaen bidrager med et nyt sprog og forståelse i Norden, som muliggør for os alle at tage ansvaret for vores eget helbred og velvære hjem igen. 

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag dosha-test og opskrifter til din type

en_GBEnglish (UK)