Det er lige nu, vi skal passe godt på os selv! I overgangen fra sommer til efterår bliver mange desværre syge, fordi de glemmer eller har for travlt til at sadle om…
Vi hænger sammen med naturen, det er grundtanken i Ayurveda, når temperatur, luftfugtighed, vind og sollys skifter, så skifter vi også og har helt nye behov. Det mærker vi intuitivt, men måske har du haft for travlt til at stoppe op og mærke efter?
Vi har også mange vaner i vores kultur, der ikke nødvendigvis støtter det, vi har brug for i efteråret. Det er nu tid til at sige nej tak til isterninger i drikkevarer, kolde salater og isdessert. Nu vi har brug for at nære os selv ekstra meget med varm påklædning, flere restituerende pauser, søvn fra kl. 22 om aftenen og lækker varm mad og drikke.
DET BEHØVER IKKE AT VÆRE SVÆRT
Det behøver ikke at være svært. Når jeg skal lave en hurtig frokost eller aftensmad, så har jeg to grundopskrifter, jeg varierer over, hvori jeg kan putte, hvad jeg har af grøntsager, krydderier og vegetabilske proteiner. Og nej, jeg er ikke vegetar, men har skåret kødet ned, så jeg kun spiser fisk og kylling og typisk kun, når jeg spiser med andre, der laver eller ønsker dette (eller når min krop kalder på det for eksempel under menstruation). I Ayurveda er det ikke et spørgsmål om forbud. Vi er forskellige, nogle trives med lidt kød til at stabilisere organismen andre har bedst af 100% vegetarisk kost.
Disse opskrifter er for alle, og du kan improvisere i det uendelige! Jeg sætter med vilje ikke måleforhold på, da jeg ikke selv går op i det. Jeg laver mad intuitivt og vil inspirere dig til at gøre det samme Det kan ikke gå galt med disse simple opskrifter.
TRE NEMME EFTERÅRSOPSKRIFTER
Udforsk efterårets smage med vores tre enkle opskrifter, der ikke bare er lette at lave, men også ideelle til at gemme som rester til de kommende dage. Nyd en hjertevarmende græskarsuppe, en rig gryderet med rodfrugter, og afslut med en sød og krydret æblekage. Disse retter er perfekte til efterårshygge og sikrer, at du har lækre rester klar til hurtige og nemme måltider. Lad dig inspirere til at omfavne sæsonen og dens kulinariske muligheder, mens du gør madlavningen sjov og let.
LINSESUPPE
Røde linser og lidt olie er det eneste must for at lave denne ret. Det er godt at have for eksempel løg/porrer, gulerødder, blomkål, søde kartofler, fennikel, flåede tomater, kokosmælk og krydderier som karry, gurkemeje og ingefær.
1: Svits krydderier og løg/porrer i lidt oliven- eller kokosolie.
2: Tilsæt linserne og rør rundt – ca 1 dl pr person
3: Tilsæt grøntsager, der skal koge længe som fx rodfrugter
4. Hæld vand, bouillon, og evt flåede tomater på, lad simre i 10 min
5. Tilsæt grøntsager som bare lige skal have et par minutter, så de stadig har bid fx blomkål eller broccoli, og evt kokosmælk. Kog max 5 minutter, smag til med krydderier og evt juster så suppen er tykkere/tyndere, som du kan lide det.
6: Pynt evt med koriander, persille, græskarkerner eller andet, du lige har ved hånden. (behøves ikke)
Kitchari
3 spsk ghee eller kokosolie
2 dl basmati ris
2 dl mungbønner (spirede, eller udblødte hele bønner eller de afskallede)
2 tsk hele fennikelfrø
2 tsk hele korianderfrø
1 tsk hele spidskommen
2 cm frisk ingefær eller 2 tsk ingefærpulver
2 gulerødder i tern
1 lille sød kartoffel i tern
1/2 pose friske grønne bønner i bidder eller 1/2 broccoli i buketter
1 lille squash i tern
1: Smelt fedtstoffet i en gryde
2: Tilsæt frisk ingefær og de hele krydderier, du vælger at bruge, og vent indtil de tager farve
3: Tilsæt ris og bønner et par minutter og dernæst de pulverkrydderier, du vælger at bruge
4: Tilsæt 6 dl vand (eller 4 dl vand og en dåse kokosmælk), samt grøntsager i små bidder, og lad retten koge op
5: Skru ned og lad det hele simre i 15 min. eller indtil det er mørt.
6: Gem gerne en portion til næste dags frokost
blomkåls-karrysuppe
2 spsk kokosolie
1 tsk spidskommen
2 fed pressset hvidløg 2 tsk revet ingefær
1 1/2 løg
1/2 glas tomatpuré
1 tsk gurkemeje
3 spsk karry
1 tsk chiliflager
1 tsk havsalt 1 blomkål
1 ds. kikærter
3-4 dl. vand
1-2 ds. kokosmælk
1 pose grønne bønner
3 gulerødder
Tilbehør: Quinoa, bønnespirer, græskarkerner og persille.
1: Opvarm olie og tilsæt spidskommen, løg, hvidløg og ingefær. Svits i 3-4 min.
2: Tilsæt tomatpuré, gurkemeje, karry, chili og salt. Svits i 3-4 min.
3: Tilsæt blomkål i mindre buketter, vand og kokosmælk, og lad det simre ved medium varme i ca. 15 min til blomkål er møre men ikke for bløde.
4: Smag til med salt, kom de forkogte kikærter i og sluk for varmen.
5: Damp gulerødder og bønner i mundrette bidder for sig til ønskede konsistens og tilsæt herefter. Kog quinoa som tilbehør.
6: Top med persille og bønnespirer og ristede græskarkerner