AT SPISE AYURVEDISK

I PAGT MED NATUREN I OG OMKRING DIG

I følge ayurveda er kvaliteten af din fordøjelse altafgørende for kvaliteten af din sundhed og livsenergi. Din fordøjelse er et produkt af mange ting, blandt andet den kost, du indtager, og den måde du strukturerer og lever dit liv.

Vi er dybt forbundet med naturen, og vores vej til balance ser altså forskellige ud under de forskellige årstider, eller faser af livet. Derudover er ikke to mennesker er ens. Det er derfor naturligvis ikke den samme kost og livsstil, der er god for dig, som din mand, kone eller veninde. Derfor er det en god ide, at du både kender til de universelle principper til at leve i pagt med naturen, men også kender til DIN særegne natur – din dosha-kombination.

Hermed følger hele 16 gode tips til at styrke din livsenergi og sundhed gennem fokus på kosten. Vi anbefaler, at du mærker ind i, hvad der kunne være godt for dig at integrere i dit liv – og så start med 1 enkelt ting. Små ændringer kan gøre en stor forskel, og når vi tager for mange ændringer ind på én gang, kan vi blive overvældede og miste motivationen.

SYNKRONISER MED DØGNETS ENERGI

#1 Stå op samme tidspunkt hver morgen (mellem kl. 6-7) og drik et stort glas lunkent vand tilsat citron

#2 Sørg for at have god tid om morgenen, så du kommer på toilettet HVER morgen (det er her tarmene arbejder)

#3 Brug 5-10 min. hver morgen på at lukke øjnene, tage et par bevidste åndedræt, og sætte din intention for dagen: Hvad ønsker jeg at få ud af denne dag?

#4 Spis tre regelmæssige måltider om dagen og dit største måltid midt på dagen, omkring kl. 12

#5 Spis et lettere måltid til aften, så tidligt som muligt

BALANCER DIN TILBØJLIGHED

#6 FOR MEGET ILD (kan opleves som diarré, sure opstød, mavesyre udbrud eller løs mave), køl ved at:

– spise sød, bitter og sammensnerpende mad. Læs mere om smagene her.

– tilføre kølende urter i maden eller som tilskud, som aloe vera, koriander, basilikum, mynte, persille

– lave rekreative aktiviteter hver dag, for eksempel motion uden konkurrence og at være i naturen

#7 FOR LIDT ILD (kan opleves som træg fordøjelse evt forstoppelse, luft i maven, følelsen af tyngde eller energitab efter spisning), stimuler ved at:

– indtage varm mad med varmende krydderier, som ingefær, cayenne, spidskommen, kardemomme, kanel

– sidde ned, når du spiser, og dufte og smage maden med din fulde opmærksomhed

– kun at spise når du har det godt, og når du føler sult

EXTRA BOOST TIL FORDØJELSEN

#8 Drik ingefær te inden måltiderne og/eller brug ingefær i maden. Download agni-styrkende ingefæreliksir her!

#9 Undgå at spise og drikke iskolde madvarer eller drikke under måltidet, da det slukker fordøjelsens ild

#10 Sid ned, når du spiser – det hjælper dine tarme og fordøjelse, da fokus ikke er en masse andre steder

#11 Tag 3-6 dybe vejrtrækninger, forinden du spiser dine måltider. Dette er for at lande i vores parasympatiske nervesystem, da vi derved er i stand til at optage mere næring fra vores mad

#12 Bevæg dig hver dag (motion, yoga, åndedrætsøvelser)

SKAB RO TIL AT MÆRKE INDEFRA

#13 Skab pauser i dit liv til at integrere dine oplevelser og få ro på nervesystemet. Et roligt nervesystem giver en langt mere effektiv fordøjelse.

#14 Gå en lille tur efter maden

#15 Mediter 1-2 gange om dagen (ml. 5-20 min).

#16 Afrund dagen med en afspændingsøvelse og ved at give det, du føler taknemmelig for, opmærksomhed.

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag dosha-test og opskrifter til din type

en_GBEnglish (UK)