Ghee

Ghee er klaret, usaltet smør. Her fjerner man mælkeproteiner fra gheen, hvilket resulterer i, at den kan hjælpe os med at udrense. Nogle i fra vesten kan være bekymrede over, at brugen af smør og olier kan øge deres kolesterol eller fedt i deres kost – men når du bruger det i forbindelse med en ayurvedisk livsstil, er det usandsynligt, at det vil forekomme.

Mens smør kan forårsage forstoppelse, kan ghee hjælpe med at fjerne blokeringer. I modsætning til andre olier og smør, stimulerer ghee den sunde strøm af væsker i kroppen. Ghee styrker vores immunsystem og vitalitet (Ojas på sanskrit). Ifølge ayurveda nærer ghee sindet, giver klarhed, øger intelligens, energi, selvtillid, hukommelse og smører vores bindevæv. Det hjælper med fordøjelsen og forbedrer optagelsen af næring.

Og så smager det helt fantastisk – med noter af karamel og nødder.

Tid: Det tager alt fra 15 minutter til 2 timer at lave ghee, afhængigt af mængde smør, type gryde og komfurets varmeevne. Følger du opskriften her med 500 gram smør, tager det omkring 15-20 minutter. Vi har konsulenter i NAYA, der laver op mod 2 kg. ghee ad gangen, hvor det tager væsentligt længere tid.

Ingredienser

500 gram økologisk, usaltet smør
En fin si eller dørslag
Ostelærred eller fin musselinklud (musselinklud kan vaskse og genbruges)


Fremgangsmåde

Placer dit smør i en mellemstor gryde på medium varme.

Lad smørret smelte, og skru ned for varmen, så smørret blot småsimrer. Fortsæt med at simre ved denne varme uden låg.

Bliv gerne ved gryden, da det let brænder på.

Du vil bemærke, at smørret begynder at skumme, og der kommer spruttende lyde. Der er ingen grund til at røre. Skum- eller fedt opløsningen øverst, vil begynder at bevæge sig til bunden, og du kan også fjerne dette øverste lag med en ske.

Når den spruttende lyd begynder at stille sig, vil det begynde at dufte som popcorn.

Hvis du forsigtigt vipper din gryde, vil du begynde at kunne bemærke et hvidt bundfald (de fedtopløselige stoffer), der dannes i bunden af gryden. Når disse bliver let gyldenbrune og krystalliserer, er din ghee færdig.

Tag af varmen, da det sandsynligvis vil brænde på, når bundfaldet får denne farve.

Lad gheen køle lidt æg læg så klædet i bunden af en si/dørslag, og hæld forsigtigt din ghee heri.

Ghee kan opbevares i dit køkkenskab eller på dit køkkenbord med låg i op til et år. Du behøver kun at sætte din ghee i køleskabet, hvis du “dobbelt dypper” dine redskaber fra mad i din Ghee. Lad ikke vand blive blandet med din Ghee.

Nyd din ghee som fedtstof til stegning, på grød m.m.

Velbekomme!

Opskriften er udarbejdet af Christina Vargas.

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag dosha-test og opskrifter til din type

en_GBEnglish (UK)