OVERKOM DE TRE ÅRSAGER TIL LIDELSE

Når jeg tænker tilbage på mit eget liv og mit møde med den Ayurvediske sundhedsvisdom, er det i sig selv historien om at gå fra at være fanget i de tre årsager til lidelse og til at opnå en bevidsthed, som gjorde, at jeg blev i stand til bryde den onde cirkel og skabe mere balance i mit liv.

Ifølge den Ayurvediske visdom er der tre fundamentale årsager til sygdom og lidelse. Ved at forstå disse tre årsager og blive bevidst om, hvor de er til stede i dit eget liv, så har du også muligheden for at bryde med dem og opnå balance i dit liv. Ifølge Ayurveda styrker et liv i balance ikke alene din livskvalitet, men det er også vejen til et længere liv med færre lidelser.

NÅR TRAVLHED OG PERFEKTIONISME BLIVER TIL STRESS

I tiden op til mit møde med Ayurveda levede jeg et succesrigt liv i overhalingsbanen og jeg var overbevist om, at det var lige netop det liv, jeg ønskede. Der var fart på, jeg var dygtigt til det, jeg lavede og fik massevis af ros og anerkendelse fra mine omgivelser. Jeg var social udadvendt, havde en fuld kalender og var der ledige stunder, blev de hurtig erstattet med spontane aftaler. Problemet var bare, at jeg havde det rigtig ikke godt. På et tidspunkt blev det meget tydeligt at noget var galt, mit helbred sagde simpelthen fra og jeg kunne ikke længere udsætte behovet for at finde årsagen. Min søgen efter en løsning førte mig til yoga og Ayurveda.

Ayurveda hjalp mig til at komme fri af de usunde belastninger, min krop havde været udsat for i mange år.

Da jeg begyndte at arbejde med mig selv i en Ayurvedisk kontekst blev det pludselig meget klart for mig, at det liv jeg levede, var i direkte modstrid med det, som jeg inderst inde længtes efter og trængte til for at komme i balance. På det tidspunkt selv efter jeg havde mødt Ayurveda, havde jeg et prestigefyldt job i restaurationsbranchen med lange, sene vagter, få eller ingen pauser, skæve spisetider – i det hele taget et liv med fuld blæs på og meget lidt tid til at mærke efter. 


Mødet med Ayurveda gjorde mig bevidst om, at jeg egentlig havde brug for, og længtes efter, faste rammer og søvnrutiner, tid til pauser og ro til refleksion samt sund og nærende kost

Da jeg begyndte at leve efter de Ayurvediske principper, gik det for alvor op for mig, at det travle liv jeg havde levet og min jagt på anerkendelse slet ikke var det, jeg inderst inde havde lyst til. Når jeg fortalte mig selv, at det var et godt liv, så var det en løgn. Hvordan kunne jeg i så mange år trække mit liv i en helt anden retning end det jeg egentlig havde lyst til og endda lykkes med at overbevise mig selv om, at det var lykken?

HVORFOR SØGER VI DET, DER IKKE ER GODT FOR OS?

Du kender sikkert godt selv følelsen af at gøre noget, som føles godt i situationen og som tilfredsstiller et behov hos dig eller dulmer et symptom – men som du godt ved, ikke er godt for dig på den lange bane. Fx lysten til at lade dine batterier op med søde sager eller kaffe. Du ved, det ikke er sundt, men det er nemt og tilfredsstiller øjeblikkets behov for mere energi ­– men går det ned og løser årsagen til, at du mangler energi? Nej vel. De dynamikker kan du også overføre til andre områder i dit liv. Det var også dynamikken i mit tilfælde og grunden til at mit liv kom i ubalance. Lige indtil jeg ikke kunne holde til det mere og hele mit system kollapsede. 

Når vi ikke har vores fulde bevidsthed med, så har vi desværre en en tendens til at symptombehandle i stedet for at behandle selve årsagen.

DE 3 FUNDAMENTALE ÅRSAGER TIL SYGDOM OG LIDELSE

Ayurveda handler om at skabe balance i os selv og i vores liv med en bevidsthed om de tre årsager til sygdom og lidelse. Når vi fjerner dem, så dykker vi nemlig ned i selve årsagen til vores lidelser i stedet for blot at symptombehandle.

De tre årsager til lidelse og sygdom kalder Ayurveda for:

INTELLEKTETS SVIGT

Vi ved det godt, men alligevel handler vi ikke på det, vi faktisk ved. Hvorfor er der fx så mange mennesker, der ryger, når det nu er videnskabeligt bevist, at det er usundt. Hvorfor spiser vi så mange søde sager, fastfood eller drikker alkohol. Når vi nu ved det er kursen mod en alderdom med skavanker? Forklaringen er, at vi er ’uærlige eller uautentiske’ overfor os selv. Dvs. vi formår at bilde os selv ind, at det er det, vi har brug for. At det for eksempel er hyggeligt med slik og at alkohol skaber en god og afslappet stemning. 

Prøv at overføre den tankegang til dit eget liv? Hvornår siger du til dig selv at noget er legitimt i situationen, selvom du udmærket godt ved, at det ikke er godt for dig på den lange bane? Start i de små og prøv så at overføre det til de store linjer i dit liv, og gå skridt for skridt mod større grad af integritet og mere holistisk sundhed.

FORKERT BRUG AF VORES SANSER

Vi søger stimulanser og vores sanseapparat overbelastes ofte med de forkerte indtryk.
Eksemplet med søde sager og kaffe, som jeg allerede har givet, er genkendeligt for de fleste. Intellektet svigter og fører til, at vi dulmer os selv med stimuli, for at få mere energi, men faktisk forstyrrer vi også vores sanseapparat og overbelaster det, når vi har et højt forbrug af stimuli. Det gælder også sociale stimuli, som helt sikkert var tilfældet i mit liv, hvor jeg havde svært ved at være alene og derfor fyldte kalenderen ud.

Prøv at blive bevidst om dine sanser og mærk efter, hvad du føler, når du tager noget ind sansemæssigt, selvom du egentlig har brug for noget andet. Det kan både være dét, du spiser, men også ydre påvirkninger som fx overforbrug af sociale medier, hvor du også kan opleve at du søger det modsatte af, hvad der er godt for dig.

TID

Vi kan påvirke vores biologiske alder ved at leve i balance og dermed bane vejen for et længere liv med mindre sygdom og færre lidelser. Vi lever uden tvivl i en tidsalder, hvor vi er underlagt en tidsoptimisme, der dikterer at vi hele tiden skal nå mere, på mindre tid. Når vi stresser, har travlt og lever i ubalance, så ældes vores krop hurtigere. Den kronologiske alder kan vi måle i måneder og år ­– den kan vi ikke ændre på. Den biologiske alder derimod, handler om vores helbred og den kan vi ændre på med et liv i balance, hvor vi bevidst søger pauser og får ro på sindet blandt andet gennem meditation. Når vi får ro på dagligt, så er vi nemlig med til at sænke aldringsprocessen.


De tre grunde eller årsager fletter sig sammen og derfor skal vi også ind og skabe bevidsthed om og arbejde med alle tre for at komme i balance. Vi jagter succes og stresser, intellektet svigter, vi dulmer vores sanser – en ond cirkel i gang. Den kan du bryde ved at starte med at blive bevidst om og genkende dynamikken i de små ting og herefter kan du begynde at arbejde med det på næste niveau.

God fornøjelse!
Kærligst Maria

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag Dosha-test og opskrifter til din type.

en_GBEnglish (UK)