DEN VARME ÅRSTID FORSTÆRKER DIN PITTA ENERGI

Der sker noget med os alle, når sommeren og det varme vejr melder sin ankomst efter en lang og mørk vinter. Lyset er livsbekræftende og fylder dig med energi, men når de høje temperaturer bliver dominerende, er det godt at afkøle dit system, så du undgår overophedning og allergiske reaktioner.

Det er meget forskelligt, hvordan vi reagerer på sommervejret og ikke mindst på varmen, men fælles for os alle er, at vi skal holde vores Pitta energi i balance, så den ikke bliver for dominerende. Det kan nemlig sætte kroppens system under pres. 

HOLD DIN PITTA ENERGI I BALANCE

Den Ayurvediske visdom baserer sig grundlæggende på tre forskellige livsenergier, Pitta, Kapha og Vata. Årstiderne er hver især præget af en af de forskellige livsenergier og ikke overraskende knytter varmen sig til Pitta energien, der netop står i forbindelse med elementet ild. Derfor er det vigtigt, at du i sommerperioden er opmærksom på, at din Pitta energi ikke kommer i ubalance.

Kernen i det logiske princip for Ayurveda handler om at holde energierne i balance ved at tilføre den modsatte kvalitet.

Ligesom årstiderne, så er vi mennesker også knyttet til en livsenergi (Dosha), der præger os mere end andre. Det betyder fx, at hvis du i forvejen har en dominerende Pitta energi, så skal du være opmærksom på, hvordan varmen påvirker din balance. De forskellige Dosha typer er en medvirkende årsag til, at vi reagerer så forskelligt på stigende temperaturer. Hvis ikke du allerede kender din Dosha, så kan du tage en Dosha Test her!

HVAD SKAL DU SPISE OG DRIKKE

Varmen påvirker appetitten hos de fleste af os og nogen mister helt lysten til mad. Selvom din appetit er nedsat i varmen, så er det vigtigt, at du stadig husker at spise. Hvis du lytter til din krop, så vil den med stor sandsynlighed guide dig. Rigtig mange oplever en naturlig lyst til frisk frugt og sprøde grøntsager og det er rigtig godt i sommerperioden. Måske kan du genkende lysten til salater og kolde retter, når det er varmt. Det er helt naturligt. Det er din krop, der fortæller dig, at du skal køles ned for at holde din Pitta energi i balance. I det hele taget er det godt at spise det, der er i sæson og brug gerne grønne urter i din mad og drikke. Det er også godt at holde fokus på det basiske og tilsvarende skrue ned for den syreholdige kost.

Ayurveda handler om at skabe naturlig sundhed ved at opbygge dit eget system, så du kan leve sundt og i balance

Af en eller anden grund, så er sommer og ferietid for mange ensbetydende med et større indtag af alkohol. Måske fordi alkohol er noget mange forbinder med afslapning. Her er det godt at være opmærksom på, at alkohol kan være skidt for balancen i din pitta energi, da det er syredannende. Et alternativ kan fx være kombucha, iste eller friskpresset juice – det virker kølende på systemet.

LAD NATUREN KØLE DIG NED

Udover grøntsager, frisk frugt og urter, så kan du også bruge naturen omkring dig til at køle ned. Prøv at søg ud i skoven eller ned til vandet. Hvis du har opholdt dig i en skov på en varm sommerdag, så kan du helt sikkert genkalde den svalende fornemmelse, som skovens skygge giver. Det er også styrkende for din Pitta balance at gå med bare tæer i græsset eller tage en svømmetur i havet. Udover den svalende effekt så er naturen også med til at grounde dig og give ro.

FOREBYG ALLERGI OG UDSLÆT I SOMMERVARMEN

Hvis pitta energien bliver for dominerende eller kommer i ubalance, så kan dit system blive overophedet og din krop kan reagere med inflammatoriske tilstande. Det kan være alt fra soleksem, til udslet eller hævede og ømme led. Andre kan opleve at det varme vejr skruer op for slumrende allergier.

Når vi får en allergisk reaktion, så er det kroppens krisehåndtering af et fremmedelement.

En allergisk reaktion kan opstå, hvis du fx bliver eksponeret for store mængder kattehår, pollen eller lignende og din krop reagerer med udslæt eller irriterede slimhinder. Især hvis din krop er i ubalance har den en tendens til at overreagerer, gå i alarmberedskab og danner store mængder histaminer. Du kan hjælpe din krop ved at berolige systemet på forskellige måder. En effektiv forebyggelse, når du mærker en begyndende irritation, er at spraye lidt rosenvand i ansigtet i løbet af dagen, det opfrisker og virker rensende. Du kan også med fordel benytte Nasya, et beskyttende ritual du selv kan udføre, hvor du drypper lidt olie ind i næseborene om morgen og i løbet af dagen. Det kan være en enkelt dråbe ren sesamolie, evt. tilsat en dråbe lavendel eller pebermynte.

EN ÅNDEDRÆTSØVELSE, DER KØLER DIT SYSTEM

I det hele taget er det godt at sørge for at slappe af, når det er varmt. Nogle har stor glæde af yoga og meditation, fordi det automatisk sætter dit tempo ned og det i sig selv virker kølende og beroligende på kroppen. 

Denne enkle åndedrætsøvelse har en kølende effekt på dit system og kan med fordel praktiseres flere gange i løbet af dagen.

Stik tungen ud og rul den sammen, så den former sig til et lille rør. Træk vejret ind gennem det lille hulrum, som du har formet med tungen. Lad dine ind- og udåndinger blive lange. Du vil opleve en svalende fornemmelse, som kommer gennem tungen og breder sig til hele systemet. Gentag gerne åndedrættet nogle gange i træk. Det vil både virke kølende og beroligende på dit system.

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag Dosha-test og opskrifter til din type.

en_GBEnglish (UK)