Vil du gerne finde en positiv motivation, der får dig til at leve mere bæredygtigt og på en måde, så det føles nemt og helt naturligt. Ayurveda kan hjælpe dig med at skabe bæredygtige forandringer med en positiv energi.
Sådan finder du motivation til at leve bæredygtigt
Klimaudfordringerne fylder meget, og mange af os vil gerne gøre en forskel og bidrage til en mere bæredygtig fremtid. Det vil ofte betyde, at vi bliver nødt til at ændre på nogle af vores vaner og det kan være svært og hvor skal motivationen komme fra?
Hvis et menneske ønsker at skabe vedvarende forandringer, så vil der ifølge den Ayurvediske sundhedsvisdom altid være en langt større chance for at opnå succes, hvis ønsket om forandringerne opstår ud af en positiv motivation, som kommer indefra.
Når det er lyst og positiv inspiration, der driver forandringerne, så kan det få den bæredygtige livsstil til at komme mere naturligt, fordi det føles godt og kommer inde fra dig selv.
En ydre motivation forsvinder hurtigt, når hverdagen starter, hvorimod den varer ved, når inspirationen kommer indefra.
AYURVEDA LÆRER DIG AT MÆRKE NATUREN I DIG SELV
Der er flere elementer i selve fundamentet for den Ayurvediske sundhedsfilosofi, som taler ind i en bærdygtige livsstil, og det kan være en hjælp, hvis du ønsker at leve mere bæredygtigt. Helt grundlæggende, så handler Ayurveda om at følge naturens cyklus og dens rytmer. Det gælder både ift. årstider, døgnrytme og din egen naturlige cyklus.
Ifølge den Ayurvediske overbevisning, så er du både i naturen og naturen er i dig.
At naturen både er omkring os og inde i os selv betyder, at vi som mennesker er tæt forbundne med naturen på flere niveauer. Alt det gode, vi gør for naturen, kommer tilbage til os selv, som noget godt, og det samme er tilfældet med negativt fortegn. Når vi udpiner naturen, så kommer det dårligt tilbage til os selv. Det gælder både den natur der omgiver dig, men også naturen i dig selv.
Når du behandler din krop godt og giver den det, der er sundt og naturligt for den, så reagerer den med balance og ro. Omvendt, så kan du opleve, at hvis din krop stresses med kunstige stimulanser i store mængder, forarbejder fødevarer med unaturlige tilsætningsstoffer eller på andre niveauer bliver presset imod sin natur, så kan det føre til ubalance og mistrivsel og i værste tilfælde sætte sig som fysiske symptomer og udvikle sig til kronisk sygdom.
Ayurveda kan guide dig til, hvordan du mærker naturen i dig selv og fornemmer, hvad der er godt for dig og hvad der ikke er.
ALT DET NATUREN FORTÆLLER DIG
Der sker noget med os, når vi begynder at være mere ud i naturen, og især når vi ikke bare se på den, men også sanser den.
Når vi bruger alle vores sanser i naturen og tager den ind i hjertet og sindet, så mærker vi vores forbundethed.
Hvis du fx ser på børns måde at være i naturen på, så har de ofte en anden tilgang end vi voksne. De interagerer typisk med naturen på en mere direkte måde, og det kan vi lære meget af. Der er stor forskel på at betragte naturen og sanse den. Når vi bruger naturen og sanser den i stedet for blot at betragte den, så begynder vi også at skabe en kontakt til naturen i os selv. Næste gang du er i skoven, så prøv at sæt dig i skovbunden, tag en håndfuld jord op og duft til den eller giv træet en krammer og mærk træet i stedet for blot at betragte træet.
HVORDAN UNDGÅR VI KLIMAANGST
Flere og flere, især unge, kæmper med en tyngende klimaangst, og undersøgelse viser at mange børn, helt op mod 50% er angste for fremtiden. Noget af det som skaber angst, er følelsen af magtesløshed og en følelse af handlingslammelse. Når vi ikke kan handle på det, som skaber vores frygt, så får det magtesløsheden og angsten til at vokse i os. Hvis du oplever, at klimaangsten har fået tag i dig, så prøv at slippe frygten ved at fokusere på de opnåelige mål, og på de steder i dit liv, hvor du kan handle og gøre en forskel. Det er de små skridt, der er væsentlige, og det er dine egne handlinger, som kan få magtesløsheden til at slippe sit tag.
GODE RÅD SOM BÅDE GØR KLIMAET OG DIG GODT
Vi kan ikke undgå at forbruge, men vi kan tænke over, hvordan vi forbruger. Det der er godt for dig, er typisk det samme som er sundt for naturen. Start med noget der enkelt og overskueligt, og skab forandringer i det små. Det er også hele grundfilosofien i bag NAYA.
Begynd med lidt ad gangen og det som du kan lykkedes med at passe ind i dit liv, ellers bliver det nemt overskueligt og noget der føles som en sur pligt – motivationen skal komme ud af inspiration og lyst.
Her får du et par gode råd til forandringer som både er gode for dig og for klimaet.
· Lav så vidt muligt din mad fra bunden, så undgår du tilsætningsstoffer. Mad lavet fra bunden af naturlige råvarer er godt for både dig og miljøet.
· Spis efter årstiden, fx gå efter råvarer i sæson. Det belaster klimaet mindre, og det er godt og naturligt for dit system og din balance.
· Eksperimenter med at lave dine egne hudplejeprodukter. Det er overraskende nemt, det er sjovt og så er det også en måde, at undgå skadelige kemikalier og hormonforstyrrende stoffer – De er hverken gode for dig eller naturen. Start for eksempel med en af disse nemme ansigtsmasker!
God fornøjelse