Kitchari er ayurvedas mest kendte madret. Med opskriftens antiinflammatoriske egenskaber er den ifølge ayurveda det mest komplette måltid, du kan indtage, som er godt for alle tre dosha-typer, når du bruger krydderier og grøntsager, der passer til din konstitution og årstid.
Mungbønner og basmati ris er centrale i kitchari. De er begge er “tridoshic”, altså for alle. Mungbønner er fantastiske – de er rige på protein, calcium, magnesium, jern, kalium, folsyre, samt vitamin C, K og B6. Derudover er de enormt fiberrige og giver ikke luft i systemet, som mange andre bønner gør.
Udover ovenstående ingredienser, så udemærker denne ret sig med, at du helt selv kan vælge hvilke krydderier og grøntsager, du vil “spice” retten op med, og dermed kan den laves i utallige afskygninger. Denne version er skræddersyet til efteråret, hvor vi også udrenser.
Antiinflammatorisk kitchari opskrift
Den antiinflammatoriske kitchari opskrift støtter kroppens heling. Ingredienser som gurkemeje, ingefær og spidskommen hjælper med at reducere inflammation og styrker immunforsvaret. Gurkemeje indeholder curcumin, som aktivt bekæmper betændelse, mens ingefær lindrer smerter og spidskommen fremmer fordøjelsen. Fennikel og koriander bidrager yderligere ved at modvirke oppustethed. Denne kitchari opskrift er derfor ideel til at balancere kroppen, især ved inflammation eller fordøjelsesproblemer, og kan let tilpasses med sæsonens krydderier og grøntsager. Derfor passer denne antiinflammatoriske kitchari opskrift.
Ingredienser i antiinflammatorisk kitchari opskrift
2 spsk ghee eller kokosolie
4 cm frisk ingefær
1 tsk spidskommenfrø
1 tsk fennikelfrø
1 tsk korianderfrø
1 tsk gurkemeje
2 dl basmatiris
2 dl gule mung dahl-linser eller spirede, grønne mungbønner
1 finthakket gulerod eller andre grøntsager i små stykker, fx grønne bønner eller broccoli
7 dl vand – tilføj mere efter ønsket konsistens
En sjat lime/citron
Salt (udelades, hvis du bruger opskriften under udrensning)
Frisk koriander
Forberedelse
Munglinser og basmatiris sættes i blød, min. en halv time, gerne natten over i køleskab.
Fremgangsmåde
Ghee eller kokosolie smeltes i en gryde og revet, frisk ingefær og fennikel, spidskommen og koriander svitses til frøene begynder at poppe og aromaerne breder sig. Herefter tilføjes gurkemeje, som svitses med.
De iblødsatte munglinser og ris skylles grundigt, indtil vandet, der løber fra, ikke er hvidt længere.
Kom mung og ris i gryden, bland med krydderier og svits et kort øjeblik, inden vandet tilføjes.
Lad herefter kitcharien simre i 20-25 minutter. Rør rundt undervejs, så den ikke brænder fast i bunden af gryden, og tilføj mere vand alt efter, hvilken konsistens du ønsker på din kitchari.
Ca. halvvejs i kogetiden kan du tilføje hakkede gulerødder eller andre grøntsager efter eget ønske.
Smag til med salt, lime- eller citronsaft og hakket, frisk koriander. Salt udelades under udrensning.
Så er din kitchari klar til servering. Du kan toppe den med fx friske krydderurter, avokado, ovnbagte rodfrugter eller pandestegte grøntsager. Drys gerne med revet kokos, hakkede nødder, frø eller kerner og dryp med frisk lime.
Her har du altså den antiinflammatoriske kitchari opskrift.
Velbekomme!