Billede af havet med en lille bølge

Sorg er kærlighed, der er blevet hjemløs – et Ayurvedisk blik på at miste

Lisbeth Holm Pedersen kender sorgen gennem sit arbejdsliv som sygeplejerske, hvor hun altid har været den, der tog de støttende og nære samtaler om døden med både sygdomsramte og pårørende. Og det er meget forståeligt, at hun har fået dette kald om at tale om døden og være med sorgen, for siden hun var barn har hun i sit eget liv oplevet at miste. Dette har hun fundet et særligt perspektiv på gennem Ayurvedaen. I dette blogindlæg deler hun sin fortælling og giver Ayurvedaens perspektiv på, hvordan du kan guide dig selv kærligt til mere balance, når du er i sorg. Vi er taknemmelige for, at Lisbeth deler disse vigtige perspektiver med os.

For 10 år siden døde min sidste mand efter langvarig, alvorlig sygdom. Jeg var udmattet i krop, sind og sjæl – men også opfyldt af den dybe kærlighed, som vi havde haft til hinanden, og som jeg mærkede meget nærværende især det første år efter hans død. 

Under hans sygdomsforløb var vi meget åbne om hans sygdom til venner og familie. Vi var åbne overfor hinanden i forløbet og ud over smerten, så vi det som en livsopgave, vi skulle løse sammen. Vi var begge i sorg. Jeg over at skulle miste ham og han over at skulle miste mig samt sine børn og alle de andre, han holdt af.  Vi var meget sammen, og jeg var hos ham da han døde. 

Sammen med sorgen og savnet kom taknemmelighed over den kærlighed, vi havde haft sammen, og som har en form for evighed i sig.

Men det lange sygdomsforløb havde udmattet mig. 


Sorg i et Ayurvedisk perspektiv

Som sygeplejerske har jeg oplevet døden og pårørende i sorg, og jeg har altid haft en naturlig tilgang til at være til stede og sætte ord på. Jeg har fra helt ung, hvor min far blev alvorligt syg, undret mig over, hvor lidt der blev snakket åbent om det både i familien og andre steder, hvor jeg færdedes. Min far døde da jeg var 33 år, og jeg blev væltet omkuld af en stor følelse af ensomhed i min sorg. Men her fødtes også et indre kald om, at jeg selv ville være meget åben om at tale om sorg og død, og efterhånden formedes det til også at blive et kald – eller min dharma, som det hedder på sanskrit – om, at jeg vil støtte andre i deres sorgproces. Så da jeg flere år senere, så uddannelsen indenfor Ayurveda, mærkede jeg, at her er den holistiske tilgang til sundhed, som jeg har ledt efter, og som kan genskabe balancen i krop, sind og sjæl – også når man er i sorg.

Jeg ser nu, at den viden ville have gavnet mig meget, da min sidste mand søde efter flere års alvorligt sygdomsforløb. Det kunne have gavnet mig at få min vata balanceret. Vata i ubalance kan gøre dig flyvsk og ængstelig. Og er der noget, man har behov for i sorg, er det ro og stabilitet. Kroppen bruger mange ressourcer på at fordøje tabet og forandringen, og det kan skabe denne ubalance hos vata. Hos mig kom det bl.a. til udtryk ved ustabile spisevaner, og jeg vidste heller ikke, at visse ting var sværere for kroppen at fordøje – derfor brugte min krop energi på at fordøje kost, som ikke var god for vata i ubalance. Hvis jeg havde spist anderledes, havde jeg haft andre ressourcer til at fordøje sorgen – og det havde skabt bedre balance i min egen proces.


“Jeg brænder for at vejlede andre, så de får taget vare på både krop, sind og sjæl i sorgprocessen. Jeg ved af egen erfaring, hvor stor betydning det har for, om vi kan finde tilbage til os selv og leve med kærligheden fra den afdøde uden at vi bliver væltet helt omkuld.”

– Lisbeth Holm Pedersen, Sygeplejerske & Ayurvedisk Konsulent


Enkle råd til at balancere vata, når du er i sorg

  • Tilstræb en regelmæssig døgnrytme med faste tider for måltider og nattesøvn
  • Spis gerne frisk, tilberedt og nærende mad og undgå kolde drikkevarer
  • Gå rolige ture i naturen og vær til stede med farverne, lyde og duftene
  • Nyd gerne følelsen af nærvær med den døde og kærligheden, men vær også til stede nu og her
  • Er du vant til yoga og meditation, kan disse gavne dig til at genfinde balancen
  • Bed gerne andre om hjælp og vær ærlig omkring, hvorvidt du har behov for socialt samvær

Mærk ind i, hvilke af disse, der taler til dig. Start blot med 1 enkelt af dem. Din sorg er ikke et projekt, der skal eller kan fixes. Det er en proces – og med blot 1 af disse fokuspunkter, kan du guide dig selv blidere og mere kærligt i sorgen.


Tag testen og læs om de tre doshaer, vata, pitta og kapha


Lisbeth holm pedersen

Lisbeth har stiftet Ayurveda til dig. Hendes mission er at hjælpe andre, der er i sorgproces efter at have mistet ægtefælle eller anden nær person. Derudover er hun generelt optaget af den naturlige sundhedsvejledning med et liv i balance også langt op i alderen. Hun er uddannet Ayurvedisk Sundheds- & Livsstilskonsulent. I 1987 afsluttede hun sin uddannelse som sygeplejerske og har bred erfaring indenfor faget samt en naturlig tilgang til at snakke med patienter og pårørende om alvorlig sygdom og død.

Find Lisbeth via hendes hjemmesideTilmeld nyhedsbrev

& modtag Dosha-test og opskrifter til din type.

da_DKDansk