Hvordan sikrer vi vores ståsted i verden, når vi flytter rødder?

Vi flytter alle sammen rødder i løbet af vores liv. Det er et livsvilkår på linje med at vores fysiske krop er her i begrænset tid. Nogle gange sker det frivilligt, andre gange ufrivilligt. Det kan være en fysisk flytning, en skilsmisse eller et nyt arbejde. Andre gange kan det føles som om, rødderne decideret bliver kappet over som ved f.eks. traumer, dødsfald eller svær sygdom. I dette blogindlæg giver Louise Mygind, sygeplejerske og Ayurvedisk konsulent, sit perspektiv på, hvorfor og hvordan Ayurvedaen kan støtte os, når vi er i en forandring. Læs hendes 6 gode råd nederst.

Jeg vil indlede med at beskrive os mennesker som et træ: Kronen er vores fulde potentiale, vores integritet og ”alignment” med det liv, vi virkelig ønsker os. Men rødderne er fundamentet for det hele; de er vores forbindelse til underlaget, jorden, til os selv, til hinanden.

Vores krone kan kun række så smukt op mod himlen, som vores rødder tillader. Op mod stjernernes lysende himmelrejse og det, vi længes efter i os selv og fra verden omkring os. Så hvad gør man egentlig, når de her rødder rykkes op med rode og placeres et nyt sted? Om det så er en åndelig, subtil flytning eller en mere konkret og jordnær af slagsen. Det er en spændende diskussion, men for at forstå hvad vi har af handlemuligheder, er vi først nødt til at se på, hvordan det påvirker os. Hvordan det påvirker energien.


Hvad siger Ayurvedaen om forandring?

I et Ayurvedisk perspektiv vil ovenstående oplevelser give en klar forskydning af vata-energien (og dét uanset, om det er højsæson for kapha eller pitta).

Når vores rødder flyttes, er det den ultimative forandring og bevægelse, og disse er kvaliteter, som vata repræsenterer.  Der er derfor stor risiko for, at vi får en ubalance i krop-sind-systemet med forøget ”luft” til følge. Når vi har øget luft i vores system, får vi kvaliteter som tørhed, lethed og kulde i overmål. Det kan manifestere sig fysisk som f.eks. mere oppustethed, forstoppelse, søvnproblemer, kolde hænder og fødder. Eller det kan manifestere sig mere subtilt og mentalt med f.eks. øget tankemylder og ængstelighed. 

Hvis du kender til Ayurveda, vil du have en indre vægtskål for dit blik på nuværende tidspunkt. Hvis vi f.eks. har for meget kulde, må vi tilføje den modsatte kvalitet, varme, for at skabe balance i vægten. Skabe balance i os.

Her vil den vågne læser måske tænke: ”Jamen, hvad hvis vi har en vata-ubalance, mens det er højsommer, hvor vi også skal køle os, fordi pitta står for varme, og det modsatte af varme er kulde?” Det kan helt sikkert virke selvmodsigende, for hvordan pokker kan vi sørge for at skabe varme samtidig med, at vi skal afkøle os? 

Inden du bliver rundtosset: Stop endelig op, træk vejret og mærk blidheden. En vigtig erkendelse i Ayurveda er, at alle dage er forskellige. Ayurveda handler altid om at mærke ind i, hvad der er rigtigt for dig – i dag – ikke i morgen eller i overmorgen. Det er en evne man kan opøve og lære, enten på egen hånd eller ved hjælp, hvis man ønsker en Ayurvedisk Sundheds- og Livsstilskonsulent til at støtte sig i processen. Et eksempel på at få varme, selv når det er sommer, er, at jeg personligt godt kan have brug for ekstra varme, når jeg skal sove, når min vata er i ubalance. Men det kan også være, du mærker behov for varme drikke eller uldne sokker. Mærk efter, hvordan du kan give dig selv varme, uden at du overopheder.

Jeg selv er netop flyttet. Mit liv har ændret sig drastisk. Jeg har gennemgået et brud af de større. Mine rødder er taget op af deres aarhusianske muld og er blevet flyttet ud på landet, hvor der er plads til, at de kan spire og gro. Men det sker ikke over natten – altså at rødderne spirer et nyt sted. De skal først akklimatiseres, de skal vandes og have plads, og ikke mindst – de skal have tid. Tid er vigtigt at give os selv, når vi flytter rødder, om end det kan være noget af det sværeste i den situation. Vi kan jo godt lide, når det ubehagelige går lidt hurtigt over, og det er ikke nødvendigvis så behageligt at flytte rødder. Vi længes måske efter den gamle, kendte muld. Måske vi har svært ved at tro på, at den nye jord kan give os den næring og vitalitet, vi har behov for.

Hvis du står i en storm lige nu, der har været så voldsom at dine rødder er rykket op med rode, eller hvis du frivilligt har valgt at ompotte dine nuværende rødder, fordi det simpelthen er bedre for din livsvej, så sender jeg dig energi og kærlighed. Blidhed og nænsomhed. Og en invitation til at kigge indad og mærke, hvad den enkelte dag beder dig om. Du skal ikke nå noget, og dine rødder skal nok slå rod, når de er klar, så din krone igen kan række op mod stjernerne, smukt og vildt, som det hele tiden har været meningen, den skulle.


Sådan kan du støtte dine rødders nye rodnet

  • Lav groundende yoga-øvelser (søg evt. inspiration i NAYA’s medlemsunivers)
  • Spis varm, tilberedt mad. F.eks. havregrød med ayurvediske krydderier til morgen
  • Dyrk langsomheden. Hvis du troede, du var langsom, så gør tingene langsommere endnu
  • Hold dig varm på kroppen, særligt hvis du har kolde tæer og hænder (også selvom det er højsommer). Du skal selvfølgelig ikke overophede, så mærk hvad der føles rigtigt
  • Giv dig selv skærmfri tid og gå en tur i naturen, mal akvarel, læs en bog, bevæg kroppen til musik eller en anden rolig aktivitet, der gør dig glad
  • Husk åndedrættet med rolige, dybe vejrtrækninger. Tag 5 bevidste, langsomme vejrtrækninger, mens du læser dette. Det beroliger dit nervesystem

Ting ændrer sig og er foranderlige. Se blot på mig; jeg skulle have skrevet et helt andet blogindlæg, som handlede om noget helt andet, men nu kom det til at handle om rødder, trækroner og stjerner. Vi må gribe skønheden i de kaotiske rodflytninger og huske på Nietzches kloge ord: ”Man må have kaos i sig, for at bringe en dansende stjerne til verden”.

Louise tilbyder 1:1 sessioner, workshops, foredrag m.m. Kontakt hende via louisemyg@hotmail.comLouise mygind

I mange år var jeg SYGE-plejerske, i ordets forstand én der plejer syge mennesker. Selvom det var meget givende, drømte jeg om at blive SUNDHEDS-plejerske – én der plejer sunde mennesker. Eller rettere, sørger for at de forbliver sunde.

Jeg har med tiden fundet ud af, at jeg ikke behøver en uddannelse som SUNDHEDS-plejerske, for at kunne hjælpe andre mennesker, til at leve et sundt, nærende og afbalanceret liv. Så nu er drømmen om at være SUNDHEDS-plejerske, skiftet ud med drømmen om at hjælpe andre med at tage sundheden hjem. For vi behøver ikke et SYGT system, for at SUNDHEDEN kan blomstre.

Det er den SANDHED jeg mærker i mit indre.

Louise er i Aarhus og tilbyder 1:1 sessioner, workshops, foredrag m.m. Kontakt hende via louisemyg@hotmail.com

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag Dosha-test og opskrifter til din type.

da_DKDansk