Salvie krydderi og salvie te

Salvie – en god vinterven

I skrivende stund står vi med én fod inde i foråret, mens vi samtidig mærker vinterens påvirkning. I dette blogindlæg deler Anne Bjørkmann, som er bl.a. er uddannet Ayurvedisk Sundheds- og Livsstilskonsulent hus NAYA, ud af sin store viden omkring urter. Der er mange urter, der kan hjælpe os – salvie er en særligt god en af slagsen i denne tid. Læs her om salvies egenskaber og måder at anvende den her.

HVAD ER SALVIE GODT FOR?

🌱 Det er tid til forkølelser og ondt i halsen, og heldigvis har vi en rigtig god planteven, som vi alle har adgang til året rundt, nemlig den skønne salvie. 

🌱 Så selvom det meste af naturen udenfor er gået i hi, så kan vi bruge vores gode tørrede urter, og lave gode helbredende teer. 

🌱 Salvie er bl.a. traditionelt blevet brugt til ondt i halsen. Du kan lave en skøn kop te af tørrede eller friske salvieblade. Hæld kogende vand på den tørrede salvie (1 tsk til et krus) og læg låg på og lad den trække i 5 minutter. Hvis du har lyst kan du tilføje lidt citronsaft og en tsk honning. Du lægger låg på både for at holde på varmen, men vigtigt af alt for at holde på de æteriske olier, som ellers fordamper. 

🌱 Drik gerne flere kopper om dagen. Du kan også gurgle den lunkne te, hvis du har ondt i halsen eller hvis du har mundsygdomme, som den også er effektiv imod. 

🌱 Salvie er virkelig en plante, vi skal blive venner med. Den har rigtig mange gode egenskaber, og det er en af de planter som forskningen også har beskæftiget sig en del med. Salvie fremtræder som en halvbusk eller flerårig plante. Planten udsender en stærk aromatisk duft og er rig på stoffer med bakteriehæmmende egenskaber.

🌱 Fx i forhold til vores hjerne. Salvie har vist sig at være god for vores hukommelse og der er lavet flere studier, der viser at den har god effekt på tidlig Alzheimer. Her kan du tilføre rosmarin og citronmelisse til din salvie te. Alle tre har god effekt på hjernen. 

🌱 Den er også kendt som en god ven i forhold til overgangsalder og hedeture, inflammation, type 2 diabetes og så hjælper den på din fordøjelse. Hvis du fx ligesom jeg har problemer med at fordøje fedt, så kan det være en god idé at tage en kop salvie te enten før eller efter måltidet, især her i juletiden, hvor vi spiser mere fedt i julemaden. 

🌱 Hvis du ikke er så meget til salvie te, kan du også bruge salvie krydderi i din madlavning. Salvie krydderi går blandt andet rigtig godt til fed mad, hvor den giver en større umami smag.  

🌱 Hvis jeg ikke selv har tørret salvie om sommeren, foretrækker jeg at købe en god økologisk tørret salvie i helsekostbutikken. 

🌱 Og husk at urter er ikke et quick fix, så hvis du har ondt i halsen skal du drikke flere kopper om dagen indtil du får det bedre. 

MIN YNDLINGS SALVIE TE OPSKRIFT

At fremstille salvie te derhjemme er en overraskende enkel proces. Der findes varierende opskrifter på salvie te, men de deler fælles grundprincipper. Salvie og andre tørret urter er din bedste ven mod vinter forkølelserne. Du vil hurtigt kunne opleve de mange sundhedsmæssige fordele.

Ingredienser:

Kogende vand (100 grader)

Salvieblade eller salvie tebreve

Valgfrit: Andre urter, blade eller blomster

Valgfrit: Sødemiddel og mælk

Fremgangsmåde:

Forberedelsestid: 5 minutter.

Bring vandet i kog til din te. Salvie og andre urteteer tåler kogende vand (100 grader) uden at blive bitre.

Hæld det kogende vand over salviebladene. Brug et teæg eller teposer for løse blade, og tilsæt gerne yderligere urter.

Fjern bladene efter 3-5 minutters trækketid. Tilsæt eventuelt mælk eller sødemiddel, og nyd din friskbryggede salvie te!

Vil du lære mere om salvie og ayurvedisk mad?


ANNE BJØRKMANN

Anne er life-coach, healingsterapeut, reiki-healer, kunstner og ayurvedisk sundheds- og livsstilskonsulent.

Anne hjælper mennesker som er særligt sensitive med at forstå deres særlige træk og med gå fra overloaded og udmattet til et liv med mere balance og overskud. Hun har i mange år arbejdet med urter og formidler viden om, hvordan vi kan bruger de herboende planter til at lave vores egen urtemedicin. Desuden afholder hun kunstworkshops og vandreture i Spanien.

Gå til Annes hjemmeside

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag Dosha-test og opskrifter til din type.

da_DKDansk