Billede af en mark med et par blomster i fokus

MÆRK DIG SELV OG KOM I BALANCE

Engang var det sådan, at når jeg vågnede om morgen, så mærkede jeg ikke glæde. Livet føltes som ét langt slid, og jeg var kronisk træt og udmattet fra jeg stod op, til jeg gik i seng…

Dengang tænkte jeg, som mange gør, at det nok var helt naturligt. Livet er hårdt, fyldt op med arbejde, pligter, kampe, opgaver m.v. Alt sammen slider og sådan er det. Jeg overvejede ikke et sekund, at det kunne være anderledes. Med tiden udviklede jeg forstoppelse og jeg begyndte at lide under alvorlige søvnproblemer. Først da reagerede jeg, noget måtte der være galt.

START DAGEN POSITIVT

I dag ved jeg, at livet kan være meget lettere og jeg ved, at fordi jeg er i balance, så vågner jeg op med en anden og mere positiv følelse i krop og sjæl ­– hver morgen. Hvis du oplever en kronisk udmattelse eller er gennemgående misfornøjelse hver morgen, når du slår øjnene op, så er det ofte de første tegn på, at noget er i ubalance. Hvis du fanger det i tide og ændrer på det, der skaber ubalancen, så kan du også forebygge, at det på sigt udvikler sig til fysiske symptomer og lidelser, som kan ende med at blive kroniske.

Hvis du oplever, at du aldrig er på toppen, men hver morgen skal trække dig selv i gang, så kan det være tegn på en følelsesmæssig ubalance, som kan udvikle sig til fysiske symptomer og kroniske sygdom.

AYURVEDISK SUNDHED HANDLER OGSÅ OM FØLELSESMÆSSIG BALANCE

Den Ayurvediske visdom arbejder holistisk med sundhed og derfor handler et sundt liv i balance også om, hvordan du har det indeni. Sagt med andre ord, så er den mentale sundhed lige så vigtig som den fysiske. Ayurveda beskriver vores sundhed holistisk med tre dimensioner, der er flettet ind i hinanden. Er der ubalance på det ene niveau, vil det derfor også påvirke de øvrige. Udover den fysiske dimension, har vi også en følelsesmæssig og en subtil dimension, der knytter sig til det spirituelle. Du kan læse mere om de tre Ayurvediske dimensioner her.

Ayurveda uddanner os i, hvordan vi opdaterer vores livsenergi, lever sundt og i balance – og det handler om meget mere end kost og motion. 

Den følelsesmæssige balance er så væsentlig for den Ayurvediske visdom, at vi på forløbet ‘Fundamentet for sundhed’ har afsat et særskilt modul til netop det tema. Her går vi i dybden med, hvordan vi forløser det følelsesmæssige i os selv. Det er også et emne, jeg beskriver indgående i min bog ‘Lev mere Kæmp mindre’, hvor jeg tager udgangspunkt i min egen rejse mod et mere meningsfyldt liv i balance.

LØFT DIN BEVIDSTHED OG VEND MODGANG TIL NOGET POSITIVT

Ligesom i naturen, så er menneskelivet ebbe og flod. Der vil selvfølgelig altid være perioder i livet, hvor vores energi er lav eller vi oplever modstand. Der sker ting i livet, som kan presse os ud af balance og vi er en del af et verdensalt, som vi ikke helt og fuldstændigt kan kontrollere. Vi er forbundet med vores livskarma, ikke kun på det personlige plan, men også på det kollektive, hvor hændelser kan ramme os gennem et fællesskab, vi er en del af. Det kan være i familien eller som samfund, hvor vi fx senest har oplevet det på verdensplan med Corona.

Selv den tungeste modgang rummer en gave, hvis vi har løftet vores bevidsthed højt nok til at se den.

Hvis du træner dig selv i at mærke efter, øge din bevidsthed, lærer at være opmærksom på dig selv og får redskaberne til at arbejde med din følelsesmæssige balance, så løfter du dig selv, kommer i balance og du står mere stabilt, når du rammes af modgang. Det gør dig i stand til, at bruge den til noget positivt i dit liv, fremfor at lade den knække dig.

FIND UD AF, HVAD DER FÅR DIG I BALANCE

Når du skal mærke dig selv, så er første skridt at skabe ro omkring dig, så der bliver plads til at lytte og tid til at mærke. I en moderne verden kan det være svært, for vi lever i en tid og et samfund med mange sanseindtryk og stimuli. Når vi går på gaden, bombarderes vi med lyde, lugte og synsindtryk. Når vi er online, strømmer en flod af informationer os i møde konstant. Det vi spiser og drikker, er også indtryk. Alt det vi tager ind med vores sanser er indtryk. Du opsuger med andre ord konstant indtryk, både bevidst og ubevidst. I den bølge af indtryk kan det være svært, at mærke hvad der gør dig godt.

Når du skal mærke dig selv, så handler det om at sætte indtrykkene lidt på pause og fjerne noget af den støj, som forhindrer dig i at lytte til dig selv. Find steder og tidspunkter på dagen, hvor du kan slå verden omkring dig fra, gå offline og sæt tid af til dig selv. Vær åben for, hvad der kommer til dig og lyt til dig selv.

Når du begynder at være opmærksom på dig selv, så vil du også kunne mærke dine behov og de første tegn på, hvad der er godt for dig og hvad der ikke er. 

Det kan være svært at mærke, hvad du føler, hvis du hele tiden udsættes for støj og stimuli, for det fjerner dit fokus fra dig selv. Når du får ro omkring dig, så vil du efterhånden begynde at mærke, hvad du har brug for og hvad du ikke har lyst til. Det kan både være aktiviteter eller relationer, som ikke gør dig godt. Det kan også være mad eller drikkevarer. Lyt til de små tegn som melder sig og giv dem plads. Det kan være at din vejrtrækning eller dit hjerteslag afslører et begyndende pres, når du tænker på din arbejdssituation eller en bestemt relation i dit liv.

ØVELSEN ‘MORNING PAGES’

Måske kender du allerede denne øvelse, men hvis ikke så kan jeg på det varmeste anbefale den som et værktøj til at træne din opmærksomhed. Den består i al sin enkelthed af, at du hver dag skal skrive tre sider med, hvad der nu falder dig ind. Du skal ikke bruge det til noget, når det er skrevet og ingen andre behøver at se det. Det handler bare om at lade tankerne flyde ned på papiret i den rækkefølge de kommer. Det gode ved den øvelse er, at den giver dine indtryk mulighed for at komme ud igen som udtryk, som ord.

SKAB BALANCE MELLEM INDTRYK OG UDTRYK

Når vi nu fyldes med alle de mange indtryk i løbet af en dag, så er det nemlig vigtigt, at de også får lov til at forlade os igen som udtryk. At udtrykke sig er et naturligt behov, som alle mennesker har, og hvis ikke vi får afløb for det, så kan de mange indtryk hobe sig op og blokere for vores mentale balance. 

Prøv at spørge dig selv, hvordan du udtrykker dig selv. Det behøver ikke at være noget du lever af eller har øvet dig i. Det kan være at synge i brusebadet eller danse til morgenradioen, mens du smører madpakker. Jeg kender også mange, der har stor glæde af at tegne, male eller farvelægge illustrationer fra malebøger blot, fordi det føles rart og giver ro, ikke fordi det skal vises frem eller udstilles. Der er også nogen, som udtrykker sig ved at dele deres tanker med et andet menneske og tale om det, der ligger dem på sinde. For andre kan det at gå i haven og beskære roser eller at løbe en tur være en måde at udtrykke sig på. Udtryk kan være så utrolig mange forskellige ting.

Prøv at stille dig selv dette spørgsmål: Hvordan udtrykker jeg og forløser jeg mig selv? Sæt dig ned, luk øjnene, tag en dyb indånding, mærk efter og lyt til dig selv. Hvordan udtrykker og forløser du dine følelser?

TAG PÅ EN INDRE REJSE OG MÆRK DIG SELV

Måske har du svært ved at lukke den hektiske omverden ude og sætte tempoet ned. Det kan kræve lidt øvelse, men giv ikke op, hvis du de første gange har svært ved at sidde stille og måske oplever at tankerne myldrer. Det er ok. Lad dem flyde igennem dig og giv dem plads. Hvis du gerne vil have lidt hjælp til at give slip og finde ro, så kan jeg anbefale dig at lytte til denne guidede meditation, som jeg har udgivet i samarbejde med den dygtige musiker Kristian Thorsager. Her hjælper musikken dig med at slappe af, lukke støjen ude og i stedet læne dig ind i dit eget indre. 

Givet i kærlighed
Maria

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag Dosha-test og opskrifter til din type.

da_DKDansk