LAD OS BRUGE PÆREN

Moder Jord er i alarm beredskab. Efter 2 år, hvor en pandemi satte en stopper for flytrafik og lokal transport står vi nu i en ny situation, hvor krigen i Ukraine har gjort at vi bliver nødt til at kigge på vores energi forbrug. Hvad enten det er højere magter, der prøver at fortælle os noget eller ej, så er det måske tid til at spørge os selv, hvorfor der skal kriser til, for at vi rykker ved vores bæredygtige vaner?

Vi er nok mange der husker delfinerne i Venedigs kanaler, og de andre positive natur fænomener, der opstod pga. vores ufrivillige reduktion af CO2 under Covid19. Bonus effekten for klimaet under pandemien var desværre kun midlertidig, og hvorvidt vores nuværende energi-krise vil have et positivt eller negativt aftryk på klimaet er for tidligt at spå om. Hvad vi dog kan etablere, er, at når kriserne kommer, bliver vi meget hurtigt omstillingsparate, og når pengepungen mærker presset, ændrer vi også vores livsstilsmønstre – hurtigt. Så hvorfor er det så svært, når vi ikke bliver presset udefra?

SEPARATION FRA NATUREN

Ayurveda beskæftiger sig med forbindelse til naturen på flere niveauer, og det kan vi lære noget af: ved at leve mere bæredygtigt indefra – og ikke som nævnt før – udefra. Energikrise og pandemi kan få os til at handle, men hvad med om vi kiggede ud og forbandt os med naturen og lod DEN sætte gang i vores bæredygtige tiltag? Vi ville næppe synes det var særligt sjovt, hvis vi ikke kunne nyde skovbundens liv i foråret eller hoppe i havet året rundt, men er det virkelig nødvendigt  at gå i forurenet muld eller bade i plastikfyldte have, før vi tager action i vores hverdag? Er vi blevet så separeret fra naturen, at der skal katastrofer til, før vi passer på den? Måske hvis flere købte ind i, at naturen er en ligeså stor del af os selv, som vi er i den, ville vi rent faktisk passe på den – og her kommer Ayurveda ind i billedet.

ELEMENTERNE FINDES I DIG

Ayurveda arbejder med jord, vand, ild, luft og æter, og ud over vores synlige hud, blod, knogler, marv og organer, så er disse naturelementer en del af vores konstitution som mennesker. Vores ‘dosha’ er bestanddele af de 5 elementer og vores konstitution er afgørende, for hvordan vi holder os selv i balance. Vores sind, sjæl og krop har brug for at blive balanceret med den rigtige mad, den rigtige bevægelse, den rigtige ro, men også at vi kigger på naturens rytmer og cyklus, der kan påvirke os på flere niveauer. Ligesom at vi tager en sweater på, når Moder Jord giver os kulde, eller gummistøvler på, når det regner, så må naturen også omstille og justere sig selv, når vi påvirker den ‘negativt’.  Med de ayurvediske briller, vil alt hvad vi gør, der ikke gavner planeten, altså også påvirke os selv, og det er ikke småting når man kigger på, hvilken indflydelse vi har på dens helbred i øjeblikket. Uden gummistøvler får vi våde fødder og uden sweateren vil vi fryse – og det går nok – men i det tempo vi påvirker vores planet, er der desværre stigende risiko for, at vi befinder os i oversvømmelser eller i ekstreme minusgrader, hvor støvlen og sweater ikke helt slår til.

DET BÆREDYGTIGE MINDSET

Man kunne mistænke Moder Jord for at prøve at fortælle os en ting eller to, når vi i øjeblikket bliver nødsaget til at re-tænke den måde vi forbruger på eller bevæger os rundt i verden. Men hvor ville det være dejligt, hvis beskederne/ kriserne ikke var nødvendige, men at vi selv tog ansvar for de #smaagroenneskridt der skal til, for at mange bække små bliver til en sund og smuk å. At vi indefra og ud forbandt os til naturen, igennem elementerne, og derigennem helt naturligt ville passe på den – uden kriser og økonomisk pres, men helt naturligt, fordi vi ikke kan lade være. Lad os bruge pæren i hovedet i stedet for den i lampen – måske det vil give en mere bæredygtig fremtid for os alle.

mere her.

Mathilde Moyell

NAYA Ansvarlig for Business Wellbeing & Bæredygtighed

Mathilde Moyell er ICI Neuro Coach og Mental Træner og hjælper virksomheder med at implementere trivsel og bæredygtig tankegang i virksomheder igennem vores Wellbeing program, workshops og foredrag.

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag Dosha-test og opskrifter til din type.

da_DKDansk