DE GODE VANER – HVORDAN HOLDER VI FAST?

“Jeg ser det at tage en detox, som at blive nyforelsket i sig selv igen. Vores krop mærkes fantastisk og vi er fyldt op med energi, velvære og en følelse af, at ‘verden bare kan komme an’. Men at vende tilbage til vores dagligdag og bibeholde denne tilstand, kræver at vi tager små skridt og passer på ikke at vække Amygdala”

Hver forår og efterår tager vi en fælles udrensning i Nordic Ayurveda – en fysisk og mental detox for slippe det gamle og komme godt i gang med den nye årstid. Forskellige typer detox og faste har i mange år været populært, fordi effekterne oftest er meget synlige, både mentalt og fysisk. Men hvad sker der bagefter? Når vi har lavet vores optrapning, har re-introduceret de madvarer vi har undladt og det bliver hverdag i køkken og rutinerne igen? Hvordan sørger vi for at vi bibeholder de gode vaner, så vi kan fortsætte med det høje energi niveau og vores sunde rejse? 

HVAD FÅR OS TIL AT FALDE TILBAGE?

Vi har talt med Kasper Cetti, kropsterapeut, åndedrætsvejleder og ayurvedisk sundheds- og livsstilkonsulent om netop, hvad vi kan gøre for ikke at ‘falde tilbage’. Hans erfaring har vist, at vi skal være forsigtige med at tro, at vi kan fortsætte med et detox-liv med mange begrænsninger, og sørge for at komme igang igen med små skridt.

“Når man har den skønne, rene følelse efter en detox, er det svært at tro, at man kan falde tilbage i sin gamle livsstil. Men, vi har mange mønstre og gamle vaner og er typisk en del af et fælleskab i form af familie eller kolleger, som gør, at vi ikke vil falde uden for eller få kommentarer på vores nye livsstil”

I følge Kasper handler det i høj grad om ikke at ‘vække Amygdala’; den lille del af vores ‘følelsesmæssige’ hjerne, der kan kapre vores opmærksomhed og fokus, og kraftigt mindske vores evne til at tænke og handle fornuftigt.

“Hvis vi ændrer for meget på én gang, så vil Amygdala reagere og gå i ‘kæmp eller flygt’ tilstand, fordi det hele bliver for sort og hvidt. Det er derfor vigtigt at du giver dig selv lov til at gøre nogle af de ‘forbudte’ ting, som fx et glas vin i weekenden og ikke banker dig selv oveni hovedet, hvis du ikke kom op kl. 6 og fik lavet dine rutiner. Tænk hellere på, hvad det var, der gjorde at du ikke kom op, der er højst sandsynligt en hel legitim grund: måske havde du bare brug for mere søvn efter nogle hårde dage, eller du havde brug for at springe over.

HVAD KAN VI GØRE FOR AT BIBEHOLDE DE GODE VANER?

For Kasper, er det også vigtigt at kigge på individet, og blive mere bevidste om, hvad der fungerer for lige præcis dig som person.

“Tit tager vi mange ting ind under en detox, og så prøver vi at holde fast i alle de nye vaner efterfølgende. Men måske er det ikke alt ved detoxen, du var vildt med? Måske var det, at drikke citronvand som det første om morgenen, noget du godt kunne lide, eller det at gå tidligere seng? Du behøver ikke holde fast i det hele, så det bliver denne her ‘enten-eller’ situation, der gør at vi kan komme til at droppe det hele og falde tilbage i gamle mønstre’.

Når vi detoxer, så finder vi tit ud af, at det kan give ro og velvære at undlade en masse stimulanser (forarbejdet mad, alkohol, træning, sex, tv og medier), og dette har en dobbelt virkning, da vi kommer til at mærke os selv, alt imens vi træder nye stier i hjernen. Vi skal derfor bruge den mulighed, under detoxen, for at mærke efter, hvad der er det helt rigtige for os. Men, det er ikke altid let, erkender Kasper Cetti:

“Vi er vanedyr og kan ikke lide at være uden for flokken og stå alene, så er vi pludselig de eneste i vores omgangskreds eller familie, der ændrer livsstil, kan det være nemmere at træde tilbage i de gamle vaner. Det altafgørende skridt er derfor, at vi finder tryghed i de valg vi tager, og at disse altså føles rigtige for os, så omgivelserne ikke påvirker os i samme grad. Dette kan hjælpes ved hjælp af meditation og åndedrætsøvelser, men med små skridt, der gør at vores amygdala bliver i sin dvale, alt i mens vi finder vores personlige vej til en indre balance.”.

Kasper CETTI

Kasper er uddannet Ayurvedisk Behandler og Body SDS behandler og haft folk på briksen ved diverse retreats rundt omkring i hele verden. Desuden er han uddannet åndedrætslærer og Ayurvedisk sundheds og livsstilskonsulent fra NAYA samt medejer af NAYA CPH. Du kender måske også Kasper og hans familie fra TV2 programmet “Min sindssygt sunde familie”.

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag Dosha-test og opskrifter til din type.

da_DKDansk