KAJKAGER OG KOGTE FRØER

– OM UDRENSNING OG SELVKÆRLIGHED

Jeg kan huske, at jeg i mine yngre dage følte, jeg jeg gav mig selv omsorg, når jeg for købte noget “lækkert” at spise, det kunne være slik, chokolade eller kage. Når jeg havde spist det, jeg havde købt med henblik på selvkærlighed, så føltes det bare ikke særlig godt indeni. Jeg fik ofte oppustet mave eller direkte mavesmerter, som gjorde jeg følte, jeg ikke kunne være omkring andre mennesker. 

Jo mere jeg gennem årene har lært min krop at kende ved bevidst at give min krop opmærksomhed blandt andet gennem yoga og min meditationspraksis, så er det blevet tydeligere for mig, hvad der egentlig er kærligt. Jeg er langt fra hellig. Jeg elsker stadig et godt stykke chokolade, en velbrygget kop kaffe og en god bøf indimellem. Men det er som om, jeg mærker min stopknap tydeligere og jeg kan tage bevidste beslutninger om at give min krop en velfortjent pause, når den trænger.

DETOX – EN SELVKÆRLIG HANDLING

Jeg laver derfor to gange årligt en lille udrensning. Det er en uge, hvor jeg trapper ned kostmæssigt og kun spiser det, der er letfordøjeligt for mig, OG i weekenden laver en udrensning og en dags juicefaste. Jeg lever altså en uge uden kaffe, alkohol, kød, mælkeprodukter og sukker. Det er ligesom forårsrengøring for mig. Mange mennesker gør et stort nummer ud af at holde deres omgivelser rene, men hvad med dit indre miljø? Nogle spørger mig, om det ikke er svært? Jeg føler helt ærligt ikke, det er svært, når jeg fokuserer på, at det er en kærlig handling. Det handler altså ikke om, at jeg skal undvære, men om at jeg tilføre mig selv “det gode”.

Men hvorfor føler nogen at “det gode” er det, der måske i virkeligheden ikke er godt for dem? Som for eksempel bagerens onde øje eller den grønne kajkage?

6 STADIER TIL SYGDOM

Ayurveda fortæller, at der er seks stadier til sygdom. At der altså er grader af ubalance, vi mennesker kan være i, og at vi langt hen af vejen forholdsvis nemt kan korrigere os selv tilbage på rette spor. I de første stadier af ubalance vil vi naturligt have modstand på det, der er usundt for os. I denne periode overspiser vi altså ikke grønne kajkager, men kan nemt sige nej og mærke den indre stopknap. Hvis vi alligevel overhører kroppens kald længe nok, bevæger vi os ud i de fremskredne stadier af ubalance, hvor det, der egentlig er usundt for os, nu føles rigtigt. Vi dulmer på en måde smerten ved at give os selv mere af det, der er skadeligt. Det handler ikke kun om kost, men hele vores livsstil. Det kunne ligeså godt være kick’et, vi kan få ved at overarbejde eller vanen med at gå sent i seng og få for lidt søvn.

Folk, der arbejder med stress og mindfulness bruger ofte billedet af en frø, der koges ihjel. Hvis frøen sættes ned i kogende vand vil den hoppe hurtigt op, men hvis vandet opvarmes langsomt, så reagerer den ikke på faren og ender med at dø i varmen. Lidt på samme måde med os mennesker, hvis vi ikke lærer at reagere hurtigt på vores ubalancer, så ender vi følelsesløse og får sværere og sværere ved at træffe gode, livgivende valg.

Måske kan vi alle starte med at spørge os selv dagligt, hvad der egentlig vil være det kærligeste at indtage og gøre?

Hvad siger du?

Givet i kærlighed <3
Maria

Tilmeld nyhedsbrev

& modtag Dosha-test og opskrifter til din type.

da_DKDansk